Skvelé syrové pečivo, ktoré pečiem k mliečnym polievkam, najčastejšie k obľúbenej kukuricovej. Z rovnakého cesta robím aj syrové pagáče. Oboje chutia skvele a sú hotové expresne rýchlo – žiadne zdĺhavé kysnutie, len premiešať a upiecť.
Suroviny / na 8 ks ▲
300 g hladká múka
250 g strúhaný tvrdý syr
1 čl soľ
1/4 čl sóda bikarbóna
štipka mleté čierne korenie
1,5 dl mlieko (+ trocha na potretie)
Postup
Do misy preosejem múku, soľ, mleté čierne korenie a sódu bikarbónu. Primiešam k nim strúhaný syr – najčastejšie používam goudu.
Pomaly prilievam mlieko a lyžicou premiešavam, kým nevznikne cesto.
Nehnetiem ako kysnuté cesto, suroviny iba zľahka miešam, kým sa spoja.
Bochník na pomúčenej doske rozvaľkám do kruhu s výškou asi 2 cm a s pomocou kolieska na pizzu krájam na 8 trojuholníkov.
Niekedy namiesto trojuholníkov formičkou vykrajujem kolieska. Vtedy ich vyjde 10–12 ks (podľa priemeru formičky).
Keď robím z cesta pagáče, jednoducho nakrájam štvorce.
S miernym rozostupom ich ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie a potriem mliekom.
Pečiem v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Hotové nechám vychladnúť na mriežke.
Sú ideálne ako pečivo k polievkam, ale dajú sa využiť aj ako nekysnuté pagáče.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára