pondelok 8. decembra 2025

SYROVÉ BOCHNÍČKY
Cheese scones | Cheese biscuits

 
Skvelé syrové pečivo, ktoré pečiem k mliečnym polievkam, najčastejšie k obľúbenej kukuricovej. Z rovnakého cesta robím aj syrové pagáče. Oboje chutia skvele a sú hotové expresne rýchlo – žiadne zdĺhavé kysnutie, len premiešať a upiecť. 
 
 
Suroviny / na 8 ks ▲
300 g hladká múka
250 g strúhaný tvrdý syr
1 čl soľ
1/4 čl sóda bikarbóna
štipka mleté čierne korenie
1,5 dl mlieko (+ trocha na potretie)

 
 
Postup
Do misy preosejem múku, soľ, mleté čierne korenie a sódu bikarbónu
 
Primiešam k nim strúhaný syr – najčastejšie používam goudu. 
 
Pomaly prilievam mlieko a lyžicou premiešavam, kým nevznikne cesto.
Nehnetiem ako kysnuté cesto, suroviny iba zľahka miešam, kým sa spoja.  
 
Bochník na pomúčenej doske rozvaľkám do kruhu s výškou asi 2 cm a s pomocou kolieska na pizzu krájam na 8 trojuholníkov
 
Niekedy namiesto trojuholníkov formičkou vykrajujem kolieska. Vtedy ich vyjde 10–12 ks (podľa priemeru formičky). 
Keď robím z cesta pagáče, jednoducho nakrájam štvorce. 
 
 
S miernym rozostupom ich ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie a potriem mliekom.  
 
Pečiem v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Hotové nechám vychladnúť na mriežke.

Sú ideálne ako pečivo k polievkam, ale dajú sa využiť aj ako nekysnuté pagáče.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly