pondelok 29. októbra 2018

VAĽKANÁ ŠTRÚDĽA (ako ťahaná) 4 ks


Výborný recept na jednoduchú vaľkanú štrúdľu, ktorá je veľmi podobná zložitejšej ťahanej. Osvedčené cesto, ktoré zatiaľ nesklamalo. Overené rokmi, praxou, rodinou a priateľmi.


Suroviny
250 g hladká múka
100 g maslo
1 dl mlieko
1 ks vajce
soľ

Postup
Hladkú múku používam klasickú pšeničnú, alebo špaldovú (bielu). Preosejem ju do misy, aby sa trochu prevzdušnila, rukou zmiešam so štipkou soli, zmäknutým maslom, mliekom a vajcom.
Spočiatku je cesto trochu lepivejšie, ja ho potom preložím na pomúčenú dosku a spracujem do pekného hladkého bochníka. Ten rozdelím na 4 časti (po cca 120 g), ktoré nechám pri izbovej teplote odpočívať 15 - 20 minút.
Každú potom na pomúčenej doske na tenko rozvaľkám (ide to dobre, cesto je pružné), naplním, zviniem a uložím na plech. Medzi jednotlivými závinmi nechávam voľný priestor, aby sa nezlepili. Potriem ich rozšľahaným vajcom, alebo roztopeným maslom a dám piecť do vopred vyhriatej rúry na 170°C teplovzduch. Ak nemáte rúru s ventilátorom (teplovzduch), zvýšte na 190°C.
Štrúdle pečiem v strednej časti rúry, 30 - 40 minút, záleží aj od plnky, orechové napríklad zvyknú byť upečené skôr ako jablkové.
Z uvedeného rozpisu vyjdu 4 stredne veľké štrúdle (dlhé cca 35cm).


U nás sa najčastejšie pečie ŠTRÚDĽA S JABLKAMI.
Umyté jablká vrátane šupky rovnomerne nastrúham priamo na rozvaľkané cesto, posypem škoricou a strúhankou, ktorá bráni vytečeniu jablkovej šťavy. Podľa potreby osladím. Niekedy sú jabĺčka tak sladké, že cukor ani nedám, inokedy len prihodím za hrsť sušených hrozienok. Menej sladká štrúdľa sa vždy môže dodatočne posypať práškovým cukrom 😉
 
*Strúhanku obmieňam s ovsenými vločkami, mrvenými piškótami (keksami), alebo mletými orechmi.
*Jablkové štrúdle zvyknem pred pečením popichať špajdľou, aby sa z nich v rúre mohla uvoľniť para a záviny nepraskli. 
Orechovú štrúdľu robím jednoducho, plát cesta posypem strúhanými, alebo sekanými vlašskými orechami, ocukrím a jemne pokvapkám roztopeným maslom. Masla netreba veľa, orechy majú tuku dosť, no nejaké je predsa len dobre pridať, aby sa plnka "neprášila".
Na makovú štrúdľu zomeliem mak, zmiešam s cukrom a zmesou posypem plát cesta. Na túto vrstvu nahrubo nastrúham 1-2 jablká, alebo poukladám čerešne, či višne. Môžte pridať sušené ovocie (hrozienka, slivky, brusnice..). Tiež sa môže pokvapkať maslom.
Pre fajnovejšiu plnku používam tieto dva recepty od Jarky na makovú a orechovú plnku no oba skôr do kysnutých závinov ako na štrúdle, pri nich mám rada obyčajnejšie náplne.
Jablko, hrozienka, mleté mandle
Jablková vpredu, v pozadí štrúdľa so sekanými vlašskými orechmi
Jablková bez cukru, len so sušenými hrozienkami
Mleté mandle, jablko, hrozienka, maslo
Jablko, mak, hrozienka

Recept mám prevzatý od Evky, ktorú som spoznala ako múdru a láskavú ženu, vždy ochotnú podeliť sa o cenné rady a skúsenosti z kuchyne, záhrady, aj zo života. Toto výborné štrúdľové cesto je len jedným z mnohých receptov, ktoré sa mi od nej osvedčili. Do pozornosti dávam aj jej chutný domáci trdelník, cesto na moravské koláče, alebo voňavý medový závin so slivkovým lekvárom. Dobré veci treba šíriť ďalej 😊

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly