pondelok 8. decembra 2025

🇺🇸 KUKURICOVÁ POLIEVKA
Corn chowder


 
Veľmi chutná, hustá, krémová polievka z kukurice. Z čerstvej v sezóne alebo z konzervovanej mimo nej. Najradšej ju máme v tandeme so syrovým pečivom. Jednoduchá a rýchla príprava oboch je už len bonus.  

Suroviny / na 4 porcie
300 g kukurica
7 dl mlieko 
3 dl smotana na šľahanie
2 ks väčšie zemiaky 
1 ks cibuľa alebo pór
4 plátky slanina
maslo 
mleté čierne korenie
soľ 
tymián, petržlenová vňať



Postup
V sezóne používam čerstvú, zo šúľka orezanú kukuricu, mimo nej konzervovanú alebo mrazenú.
Dve tretiny kukurice najemno rozmixujem v časti mlieka

V hrnci do chrumkava opečiem na pásiky nakrájanú slaninu. Tretinu z nej odoberiem a odložím na zdobenie. 
 
Do hrnca k zvyšnej vložím plátok masla, nechám ho rozpustiť a opečiem na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu (zvyčajne šalotku) alebo na pásiky nakrájaný pór
Niekedy dám oboje – cibuľu aj pór. 
 
Keď sú dobre opečené, pridám na kocky nakrájané zemiaky, osolím, ochutím mletým čiernym korením a všetko spolu krátko opražím. 
 
Zalejem rozmixovanou kukuricou, dolejem zvyšné mlieko, prihodím vetvičku tymiánu a povarím. 
Ak robím polievku z čerstvej kukurice, vyvarím v nej aj orezané šúľky, až potom ich vyhodím. 
Ak mám po ruke vývar, nahradím ním asi 2 dl mlieka. 

Keď sú zemiaky akurát uvarené, prilejem smotanu, prisypem zvyšnú tretinu kukurice (vcelku) a spolu krátko prehrejem. 
 
Na záver pridám hrsť najemno sekanej petržlenovej vňate a dobre premiešam. 
 
V tanieri polievku posypem odloženou slaninou a podávam so syrovými scones (bochníčkami).
 
 
 
Niekde sa do tejto polievky pridáva aj mrkva, stonkový zeler alebo trocha múky na zahustenie. Hustotu však môžete regulovať aj inak: po uvarení odoberte časť polievky vrátane zemiakov a slaniny, rozmixujte ju na hladký krém a vráťte späť. 
Výsledná polievka má byť hustejšia, s vyváženou kombináciou krémovej a hrubej textúry.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly