pondelok 15. februára 2016

SEMIENKOVÝ CHLIEB (bez múky, bez lepku, bez vajec..)


Chutný a sýty chlebík, na ktorého výrobu netreba použiť žiadnu múku, vajcia, kvasnice, či kypridlá. Vhodný pre potreby viacerých typov stravovania, alebo jednoducho ako obmena ku klasickému kvasnicovému, či kváskovému chlebu.


Suroviny
50 g mandle
50 g slnečnicové semienka
50 g tekvicové jadierka
30 g ľanové semienka
30 g sezamové semienka
10 g konopné semienka
10 g skorocel indický (psyllium)
1 PL kokosový olej
1 čl rasca
soľ podľa chuti
1 dl voda


Postup
Mandle a tekvicové jadierka trochu podrvím, ľanové a sezamové semienka zomeliem na prášok (v mlynčeku na kávu). Všetky suroviny v miske spolu dobre premiešam, vodu dám nakoniec a nechám odstáť 10-15 minút.
Medzitým si papierom na pečenie vyložím vhodnú nádobu (keramickú misku, pekáčik), stačí niečo menšie, chlebík nie je veľký.
Odležanú zmes preložím do nádoby na pečenie a dobre utlačím, aby sa čo najviac odstránili prípadné vzduchové bubliny.
Pečiem 1 hodinu na 180°C. Po upečení chlieb opatrne vyklopím a nechám na mriežke vychladnúť.
Chlebík je menší a pomerne sýty.
Nie je vlhký ako podobné typy chleba (s pridaním vajca, alebo zeleniny), je skôr chrumkavý.
Z tejto dávky vyjde asi 8 - 10 plátkov, záleží od ich hrúbky.
Chlebík je ideálny pre tých, ktorí nemôžu lepok, alebo ani niektoré bezlepkové múky, držia redukčnú diétu, musia prijímať nízko sacharidovú stravu a podobne. Je vhodný aj pri protiplesňovej/protikvasinkovej diéte, paleo, či vegan strave. Skladujem ho v ľanovej utierke, je malý, skonzumuje sa rýchlo.

 zdroj paleosnadno

***Receptom sa inšpirovala @Maja333, tu je chlebík v jej prevedení***

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly