Suroviny
300 g múka
1 ks vajce
voda
soľ
Postup
Múka sa na halušky používa prevažne hrubá, alebo polohrubá, robievam ich však pokojne aj z hladkej, keď je jediná po ruke.
Do misy preosejem múku, pridám vajce, soľ, vodu a vypracujem redšie cesto.
Vody na toto množstvo dávam cca 2.5 dl, veľmi záleží od múky, každá absorbuje tekutinu inak.
Cesto postupne dávkujem do haluškára a z neho rovno do vriacej osolenej vody.
Nechám prevrieť ..
.. a vyberám keď hotové vyplávajú na povrch.
Po odkvapkaní ich dávam do misy s trochou masla, alebo bravčovej masti (podľa toho na čo ich chcem použiť) a zľahka premiešam.
Kedysi kdesi sa Sisa Sklovská /inak mi je nesympatická/ vyjadrila-že múky mieša všetky tri..odvtedy i ja..polohrubá základ,časť hrubá,časť hladká..pomery od oka..i zemiakové tak..halušky sú dobrá voľba samostatné i príloha..a tak..šikovná Katka-varecháčka..:-)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Darinka. Na našich školách pre kuchárov kedysi platila poučka, že čo sa varí (halušky, knedle, ale aj parené buchty atď.) sa má pripravovať zásadne z hrubej múky. Tohoto pravidla som sa vždy držala, ale prax ma naučila väčšej flexibilite, múky striedam podľa potreby. Napríklad v Nemecku bežne hrubú múku nemajú, len hladkú, nie je problém urobiť halušky z nej.
Odstrániť