sobota 1. januára 2011

DOMÁCE HALUŠKY


Suroviny
300 g múka
1 ks vajce
voda
soľ


Postup
Múka sa na halušky používa prevažne hrubá, alebo polohrubá, robievam ich však pokojne aj z hladkej. Z múky, vajca, soli a vody vypracujem redšie cesto.
Vody na toto množstvo dávam cca 2.5dl, záleží však od múky, každá "pije" inak.
Halušky dávam do vriacej osolenej vody..
.. vyberám keď vyplávajú na povrch.
Po odkvapkaní ich dávam do misy s trochou masla, alebo bravčovej masti (podľa toho na čo ich chcem použiť) a zľahka premiešam.

2 komentáre:

  1. Kedysi kdesi sa Sisa Sklovská /inak mi je nesympatická/ vyjadrila-že múky mieša všetky tri..odvtedy i ja..polohrubá základ,časť hrubá,časť hladká..pomery od oka..i zemiakové tak..halušky sú dobrá voľba samostatné i príloha..a tak..šikovná Katka-varecháčka..:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Darinka. Na našich školách pre kuchárov kedysi platila poučka, že čo sa varí (halušky, knedle, ale aj parené buchty atď.) sa má pripravovať zásadne z hrubej múky. Tohoto pravidla som sa vždy držala, ale prax ma naučila väčšej flexibilite, múky striedam podľa potreby. Napríklad v Nemecku bežne hrubú múku nemajú, len hladkú, nie je problém urobiť halušky z nej.

      Odstrániť

Printfriendly