sobota 1. januára 2011

DOMÁCE HALUŠKY


Suroviny
300 g múka
1 ks vajce
voda
soľ


Postup
Múka sa na halušky používa prevažne hrubá, alebo polohrubá, robievam ich však pokojne aj z hladkej, keď je jediná po ruke. 
 
Do misy preosejem múku, pridám vajce, soľvodu a vypracujem redšie cesto.
 
 
Vody na toto množstvo dávam cca 2.5 dl, veľmi záleží od múky, každá absorbuje tekutinu inak.
 
 
Cesto postupne dávkujem do haluškára a z neho rovno do vriacej osolenej vody. 
Nechám prevrieť ..
 
 
.. a vyberám keď hotové vyplávajú na povrch.
 
 
Po odkvapkaní ich dávam do misy s trochou masla, alebo bravčovej masti (podľa toho na čo ich chcem použiť) a zľahka premiešam. 
 

2 komentáre:

  1. Kedysi kdesi sa Sisa Sklovská /inak mi je nesympatická/ vyjadrila-že múky mieša všetky tri..odvtedy i ja..polohrubá základ,časť hrubá,časť hladká..pomery od oka..i zemiakové tak..halušky sú dobrá voľba samostatné i príloha..a tak..šikovná Katka-varecháčka..:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Darinka. Na našich školách pre kuchárov kedysi platila poučka, že čo sa varí (halušky, knedle, ale aj parené buchty atď.) sa má pripravovať zásadne z hrubej múky. Tohoto pravidla som sa vždy držala, ale prax ma naučila väčšej flexibilite, múky striedam podľa potreby. Napríklad v Nemecku bežne hrubú múku nemajú, len hladkú, nie je problém urobiť halušky z nej.

      Odstrániť

Printfriendly