utorok 1. februára 2011

KRÁLIK NA SMOTANE



Suroviny
2 ks stehná z králika
(zadné beháky)
1 ks cibuľa
1 ks mrkva
1 ks petržlen 
kúsok zeleru
bobkový list, tymián, ligurček
celé čierne a nové korenie
ml. červená paprika, soľ
ml. čierne korenie
vývar zeleninový
tuk
250 ml smotana sladká
citrónová šťava

Postup
Pripravím si suroviny.
Na tuku najskôr opražím nadrobno nakrájanú cibuľu, neskôr k nej pridám aj nakrájanú koreňovú zeleninu. Tú nie je nevyhnutné krájať úplne nadrobno, v závere ju budem mixovať.
Králičie stehná očistím a ochutím mletým čiernym korením.
Keď je zelenina akurát opečená a pustila trochu šťavy..
.. položím na ňu stehná a krátko opečiem z oboch strán,
aby sa mäso zatiahlo.
 
Pridám bylinky, ktoré si pestujem na balkóne - bobkový list, tymián, ligurček. Ochutím soľou (himalájska hrubozrnná), celým novým a čiernym korením, pridám trochu mletej papriky. Podlejem vývarom (ak nemám použijem vodu)..
.. a na najnižšom výkone (slow cooking), pod pokrievkou nechám dusiť domäkka cca 1-1.5h, mäso pôjde pekne od kosti.
Mäkké stehná opatrne vyberiem a zakryté ich odložím bokom. Odstránim bobkový list, zvyšky byliniek (vetvičku z tymiánu..) a bobuľky korenia.
Zeleninu rozmixujem ponorným mixérom a zjemním smotanou (izbovej teploty). Omáčku podľa potreby dosolím a ochutím citrónovou šťavou. Podávam s domácimi haluškami.
 
 

1 komentár:

Printfriendly