nedeľa 20. januára 2019

PSYLLIOVÝ CHLIEB


Pár rokov dozadu som prispôsobovala, či nanovo vymýšľala recepty pre môjho blízkeho, keďže si jeho zdravotný stav vyžadoval zásadnú zmenu stravovania. Vznikla asi stovka chutných, odľahčených jedál (hlavných, príloh, pečiva i dezertov), ktoré zasýtia, dodajú energiu a zároveň telu uľahčia prácu s potravou. Sú prevažne nízkosacharidové a bezlepkové, no zároveň (hoci to nebolo zámerom) sa často hodia do LCHF (low carb high fat) diéty, či KETO diéty, mnoho z nich je vegetariánskych a vegánskych, nájdu sa aj bezlaktózové. Zvyčajne obsahujú veľa vlákniny, menej cukru, prospešné tuky a dôležité bielkoviny, sú preto dobre využiteľné aj pri redukčnej diéte. Na blogu ich postupne nájdete v sekcii intolerancia a diéty
Toto je jeden z tých receptov. Viem, že nie je jednoduché zo dňa na deň prestať jesť klasický chlieb a nemať vhodnú alternatívu. Snáď niektorým z vás tento recept pomôže. Z uvedeného cesta sa dajú okrem chleba pripraviť aj bagety (2 ks), alebo žemle a rožky (4 ks). 
Na konci receptu pripájam odkazy aj na ďalšie druhy chleba a pečiva, ktoré sa vám môžu zísť pri špecifickom stravovaní. Tak na zdravie 😊


Suroviny
50 g psyllium (drvené)
30 g mandľová múka
1 čl rasca
1 čl sóda bicarbona
1/2 čl soľ
1 PL citrónová šťava
1,25 dl horúca voda
3 ks bielky

Postup
Všetky suché suroviny dobre premiešam (psyllium, mandľovú múku, rascu, sódu bicarbonu a soľ).

Mandľovú múku je v tomto recepte možné nahradiť aj mletými mandľami. Ideálne ak sú pomleté najemno, no robila som už aj s takou zmesou, kde boli hrubšie kusy mandlí (viď foto nižšie). 
Recept funguje aj s kokosovou múkou (namiesto mandľovej), avšak spotreba bielkov je vtedy dvojnásobná (6ks), ja preto uprednostňujem variant s mandľovou múkou.


Bielky a žĺtky oddelím. Žĺtka sa v tomto recepte nevyužívajú, spotrebujem ich inak.
Bielky vyšľahám na tuhý sneh. Postupne k nim prilievam horúcu vodu, citrónovú šťavu a súčasne šľahám mixérom. Hotový sneh ihneď opatrne spojím so suchou zmesou.
Psyllium naboptná a vznikne kompaktné, nadýchané cesto, z ktorého na plechu vytvarujem chlieb (alebo bagety, či žemle). Na plech používam teflónovú podložku, alebo papier na pečenie (papier je dobre pod cestom len jemne potrieť tukom).
Vytvarovaný bochník zvyknem zopárkrát narezať a dám piecť do vopred vyhriatej rúry.
Pečiem 1h pri 180°C. Hotový chlieb, resp. pečivo nechám na mriežke vychladnúť.
z kokosovej múky
z kokosovej múky
z mandľovej múky
z mixu mandľovej a kokosovej múky
z mandľovej múky
Čerstvo upečený chlieb má chrumkavú kôrku, neskôr už preberie vlhkosť striedky.
Skladujem ho v chladničke 3 - 5 dní.

 
plátky bagety
Chlieb je vhodný pre ľudí s bezlepkovou diétou, bezlaktózovou, nízkosacharidovou, redukčnou, protikvasinkovou/protiplesňovou atď*


Ďalšie alternatívne chleby a pečivo:
Chrumkavé ľanové plátky (alebo krekry)
Pohánkový chlieb
Semienkový chlieb (bez múky, bez lepku, bez vajec)
Ľanový chlieb (plochý)


*Zvyčajne má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly