streda 5. decembra 2018

SLANÉ BEZLEPKOVÉ PEČIVO


Výborná bezlepková chuťovka. Pôvodný recept bol s bielou pšeničnou múkou, stačila drobná úprava a už si môžu pochutiť aj bezlepkáči, alebo ktokoľvek, kto nechce použiť pšenicu, resp. špaldu.


Suroviny
300 g múka pohánková polohrubá
125 g maslo
50 g bryndza
125 ml smotana pochúťková
1 ks vajce
50 ml mak celý
soľ


Postup
Pohánkovú múku cez sito preosejem do misy. Ak nemáte polohrubú, použite pokojne hladkú a v prípade potreby ešte trochu dosypte. 
K múke pridám mäkké maslo, bryndzu, smotanu, žĺtko, celý mak (nemletý) a soľ. Tej dávam asi 1čl, treba cesto okoštovať, keďže každý solí inak. Všetko spolu dobre premiešam až kým vznikne kompaktné cesto. Zabalím ho do potravinárskej fólie a odložím do chladničky. Nechám ho v nej odležať do druhého dňa (12-24h).
Na druhý deň cesto vyberiem a nechám pri izbovej teplote mierne povoliť, cca 30 minút, tak aby sa dalo vaľkať.
Na pohánkovou múkou pomúčenej doske ho rozvaľkám na cca 3-5mm. Čím je cesto tenšie, tým budú krekry chrumkavejšie (len pozor pri pečení, aby nezhoreli). Z cesta vykrajujem ľubovoľné tvary, ktoré vedľa seba ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Potriem ich bielkom a dám piecť do rúry vyhriatej na 190°C na asi 15 minút.
 
Na dvoch obrázkoch nižšie sú upečené podľa pôvodného receptu z lepkovej (pšeničnej) múky, ak by mal niekto záujem, pripájam link

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly