streda 21. novembra 2018

KVÁSKOVÉ ROŽKY (celozrnné) 10ks


Jednoduché kváskové (kvasové) rožky s použitím celozrnnej múky. Podľa potreby sa dajú upraviť na klasické biele. 


Suroviny ROZKVAS
30 g kvások (pšeničný, alebo špaldový)
150 g múka hladká celozrnná (pšeničná, alebo špaldová)
130 g voda

Suroviny CESTO
320 g múka hladká celozrnná (pšeničná, alebo špaldová)
1 čl cukor
2 dl voda (asi 190 g)
1/2 čl soľ
30 g maslo (alebo br. masť)

Postup
Najskôr urobím rozkvas. Zvyknem ho pripraviť večer než idem spať a ráno s ním už miesim cesto. Rozkvas vyrobím zmiešaním 1 PL (cca 30g) kvásku so 150g múky a 130g vody. Zmes dobre premiešam, misu v ktorej ju mám prikryjem vekom a nechám na noc nakvasiť (cca 10-14 h).

Ak potrebujete tento typ kvásku aj na ďalšie pečenie, ráno si z rozkvasu nezabudnite odložiť do chladničky 1 PL (ja držím v chladničke len ražný, keď potrebujem prekŕmim ho na iný druh). 

Pripravený rozkvas iba nahrubo premiešam s múkou, cukrom, vodou a nechám odležať cca 30 minút. Cukor môžete vynechať, má len podporiť kvasenie.
Po odležaní pridám soľ, tuk (maslo, bravčovú masť, alebo oboje) ..
.. a teraz už vypracujem kompaktné, hladké cesto. Používam obyčajný ručný mixér s hnetacími metlami (hákmi).
Prikryté ho nechám podkysnúť (kvasiť) aspoň hodinu.
Následne cesto rozdelím na 10 rovnakých častí (pokojne využite váhu, 1ks = cca 80g) a vytvarujem z nich bochníčky, ktoré nechám na pomúčenej doske prikryté (utierkou, alebo celofánom) odpočívať 15 - 20 minút.
Z každého bochníčku vytvarujem rožok: cesto najskôr rozvaľkám na placku, následne ju odspodu nahor zrolujem. Pri rolovaní cesto zároveň mierne ťahám do strán, aby som rožok natiahla do vhodnej veľkosti. 
S rozostupom ich ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo teflónovou podložkou. postriekam ich vodou a nechám ešte podkysnúť, kým zväčšia objem. Nie však príliš dlho, aby sa "nerozliali". Treba si to sledovať.
Pečiem ich cca 15 minút pri 230 - 250°C. Rúru nezaparujem (nedávam naspodok plech s vodou), ale rožky po upečení potriem vodou. Zachovajú si jemnú kôrku, ale nie sú tvrdé. Zároveň zostanú pekné lesklé. Upečené ich preložím na mriežku a nechám tam pokým nevychladnú. 

Keď robím pšeničné rožky, použijem pšeničný kvások, na rozkvas ho prikŕmim pšeničnou múkou a aj cesto miesim z pšeničnej múky. Ak chcem čisto špaldové rožky, robím to isté, ale so špaldovou múkou. Pokojne však kombinujte - urobte napríklad špaldový rozkvas a v ceste využite pšeničnú múku, v zásade je to jedno, použite čo máte a čo vám chutí. Akurát ražný kvások neodporúčam, ten je najlepší do chleba, pečivu svedčí viac špaldový, alebo pšeničný, je s nimi jemnejšie, chutnejšie.  
Namiesto celozrnnej môžete použiť tiež bielu múku, vtedy korigujte vodu, celozrnná zvyčajne vpije viac vody ako biela.

V postupe je nafotená výroba rožkov z celozrnného pšeničného rozkvasu a bielej pšeničnej múky - všetko hladkej samozrejme, polohrubá, ani hrubá múka nie sú vhodné na pečenie chleba a pečiva (robia hutnú striedku).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly