pondelok 15. decembra 2025

STRIHANÉ CHRUMKÁČIKY – jednoduchá slaná pochúťka


Ak máte radi pod zub niečo slané na chrumkanie alebo potrebujete drobné pohostenie pre návštevu, no zároveň sa vám nechce stráviť v kuchyni veľa času, tento recept by mohol byť pre vás. Cesto sa robí takmer samo – netreba ho vaľkať, vykrajovať ani tvarovať. Na toto slané pečivo stačia obyčajné kuchynské nožnice a trocha trpezlivosti.


Suroviny / na 1 plech
200 g hladká múka
1 dl voda
0,5 dl olej
1 čl soľ
 
bylinky a koreniny podľa chuti
 

Postup
Do misky preosejem múku so soľou
Keď robím ochutené chrumkáčiky, v tejto fáze primiešam aj príchute – napríklad mletú rascu, mletú červenú papriku (aj údenú), sušenú cibuľu, cesnak, rozmarín, tymian, čili, sezam a podobne. 
Osvedčili sa mi aj rôzne zmesi korenia, ale najobľúbenejšia je obyčajná sušená pažítka.
 
Prilejem olej, vlažnú vodu a rukou spracujem hladké, nelepivé cesto. Ide to veľmi dobre, netreba podsýpať múkou.

vľavo cesto bez príchute, vpravo so sušenou pažítkou

Cesto nechám chvíľu postáť – len toľko, kým vysteliem plech papierom na pečenie a dám zohriať rúru na 200 °C

Do ruky vezmem kus cesta a nožnicami z neho priamo na plech, s menšími rozostupmi, strihám malé kúsky. Snažím sa, aby boli približne rovnaké, aby menšie nezhoreli skôr, než sa upečú tie väčšie.
 
 
Pečiem ich asi 15 minút pri 200 °C, majú zostať svetlé. Treba to sledovať, aby neboli príliš spečené a tvrdé. To by už neboli chrumkáčiky, ale zubolomky 😉
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly