Ak máte radi pod zub niečo slané na chrumkanie alebo potrebujete drobné pohostenie pre návštevu, no zároveň sa vám nechce stráviť v kuchyni veľa času, tento recept by mohol byť pre vás. Cesto sa robí takmer samo – netreba ho vaľkať, vykrajovať ani tvarovať. Na toto slané pečivo stačia obyčajné kuchynské nožnice a trocha trpezlivosti.
Suroviny / na 1 plech
200 g hladká múka
1 dl voda
0,5 dl olej
1 čl soľ
bylinky a koreniny podľa chuti
Postup
Do misky preosejem múku so soľou.
Keď robím ochutené chrumkáčiky, v tejto fáze primiešam aj príchute – napríklad mletú rascu, mletú červenú papriku (aj údenú), sušenú cibuľu, cesnak, rozmarín, tymian, čili, sezam a podobne.
Osvedčili sa mi aj rôzne zmesi korenia, ale najobľúbenejšia je obyčajná sušená pažítka.
Prilejem olej, vlažnú vodu a rukou spracujem hladké, nelepivé cesto. Ide to veľmi dobre, netreba podsýpať múkou.
| vľavo cesto bez príchute, vpravo so sušenou pažítkou |
Cesto nechám chvíľu postáť – len toľko, kým vysteliem plech papierom na pečenie a dám zohriať rúru na 200 °C.
Do ruky vezmem kus cesta a nožnicami z neho priamo na plech, s menšími rozostupmi, strihám malé kúsky. Snažím sa, aby boli približne rovnaké, aby menšie nezhoreli skôr, než sa upečú tie väčšie.
Pečiem ich asi 15 minút pri 200 °C, majú zostať svetlé. Treba to sledovať, aby neboli príliš spečené a tvrdé. To by už neboli chrumkáčiky, ale zubolomky 😉
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára