utorok 18. novembra 2025

DVOJFAREBNÉ ROŽTEKY


Voláme ich zebričky 🦓  Je to veľmi chutné pečivo ku káve, čaju, na desiatu aj na cesty. 
Dobre sa robia a ešte lepšie jedia. Príjemne chutia po kakau.


Suroviny
Cesto:
600 g hladká múka
150 g kryštálový cukor
1 čl sušené droždie
3,5 dl mlieko 
1 dl olej
3–4 PL kakao
soľ

Navyše:
mlieko na potretie
 


Postup
Do väčšej misy preosejem múku, pridám cukor, sušené droždie, štipku soli a lyžicou sypké suroviny dobre zmiešam. Časť cukru (asi 20 g) zvyknem nahradiť vanilkovým. 
 
Prilejem olej, teplé mlieko a vymiesim hladké, nelepivé cesto. Podľa potreby podsýpam múkou. 
 
V mise ho zakryté nechám v teple kysnúť asi 1 hodinu.  

Nakysnuté cesto rozdelím na dve polovice. Jednu odložím bokom, na druhú preosejem kakao a dobre ho zapracujem do cesta. Ak treba, pomôžem si niekoľkými kvapkami mlieka. 

Obe cestá, svetlé aj tmavé, ešte rozdelím na 2 rovnaké časti. 
 
 
Všetky 4 vyvaľkám do kruhu. Položím na seba jedno svetlé a jedno tmavé cesto a spolu ich ešte jemne prevaľkám, aby k sebe lepšie priľnuli. Vzniknú dva dvojfarebné kruhy.
 
Každý rozdelím na niekoľko častí – robím to kolieskom na pizzu.
 
 
Ak chcem väčšie rožky, cesto rozdelím na 8 častí, ak maličké, nakrájam ich 16. 
Každý trojuholník zrolujem od širšej strany ku špici do tvaru rožka. 
 
  
S rozostupom ich ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. 
 
 
Na teplom mieste nechám prikryté kysnúť asi hodinu, resp. kým znásobia objem. 
Pred pečením ich potriem mliekom.
 
Vložím do rúry vyhriatej na 200 °C a pečiem asi 15 minút. Pečú sa rýchlo, preto ich po desiatej minúte sledujem. 
 
Ak máte príliš divokú rúru, môžte piecť pomalšie – na 180 °C asi 20 minút
Je to odskúšané (tiež mám jednu takú divošku v druhej domácnosti).  
 
Hotové rožteky nechám vychladnúť na mriežke.  
 


Z uvedeného množstva vyjde 16 veľkých, alebo 32 malých rožtekov
Prípadne kombinácia 8 veľkých + 16 malých .. resp. akokoľvek si tie dva kruhy nakrájate 😁
 
 
Niekedy do rožtekov zabalím aj kúsok čokolády alebo potriem škoricovým maslom.
S cestom sa dobre pracuje, má široké využitie a je chutné. Používam ho aj na iné dvojfarebné pečivá – pletence, vianočky, uzlíky a pod.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly