štvrtok 6. novembra 2025

🇳🇱 KUČERAVÝ KEL SO ZEMIAKMI A ÚDENINOU
Boerenkoolstamppot


Tradičné jedlo holandskej kuchyne. Popučené zemiaky s kučeravým kelom, ktoré sa podávajú  s údenou klobásou (rookworst). Skvelá jesenno-zimná rýchlovka do chladných dní, sýta, výživná, jednoduchá. 
Kučeravý kel je typická zimná zelenina. V strednej Európe má sezónu od októbra do februára. Často sa zbiera po prvých mrazoch, keď je jemnejší – mráz zvyšuje obsah cukru, kel stráca horkosť a získava jemne sladkastú chuť. 


Suroviny / na 4 porcie
1200 g zemiaky
500–600 g kučeravý kel
2 dl mlieko
50 g maslo
mleté čierne korenie
soľ
 údená klobása (rookworst alebo podobná)



Postup
Varenie je jednoduché a rýchle. Najskôr nachystám potrebné suroviny. 
 
  
Zemiaky očistím a nakrájam na väčšie kusy. 
 
Kel preberiem, dobre umyjem, odstránim drevnaté stonky a hrubé časti, znovu prepláchnem a nechám odkvapkať. 
 
Do hrnca vložím zemiaky, zalejem vodou a osolím. Na ne navrstvím kel, podľa potreby ešte doplním vodu a varím asi 20 minút, kým zemiaky zmäknú a kel zmenší objem.
 
 
Zeleninu scedím, pridám maslo, teplé mlieko a všetko spolu popučím. Netreba precízne, skôr len tak nahrubo, aby kde-tu zostali kúsky zemiakov.  
 
Ochutím mletým čiernym korením a podľa potreby ešte aj soľou.  
 
Podávam s uvarenou údenou klobásou – často ju uvarím tak, že ju vložím pred koncom varenia k zelenine. 
 
K jedlu sa zvykne podávať trocha mäsovej omáčky, horčica alebo nakladaná zelenina (najmä uhorky alebo maličké nakladané cibuľky), v južnejších oblastiach dokonca jablkové pyré.  
 
Niektoré regionálne alebo rodinné varianty obsahujú aj cibuľu alebo slaninu, ktoré sa pridávajú priamo do kaše.  


Boerenkool (kučeravý kel) sa pestoval už v stredoveku a bol považovaný za „zeleninu chudobných“. Prežil mrazy a dal sa jesť aj v zime. Spojenie varených zemiakov a kelu bolo teda prirodzené – oboje bolo lacné, výživné a dostupné aj v zime.
Údená klobása (rookworst) sa pridala až neskôr ako symbol hojnosti počas sviatkov alebo slávností.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly