nedeľa 28. októbra 2018

AJÍ DE GALLINA PERUANO (peruánske kurča, resp. sliepka)


Milujem slovenskú klasiku. Vyrástla som na nej, je mi najbližšia. Rovnako rada však spoznávam aj špeciality iných krajín, je predsa toľko chutných, lákavých jedál. Niektoré som mala možnosť spoznať priamo v ich domovine, iné v tej svojej. Tých je samozrejme viac 😊
Ají de Gallina (sliepka), alebo Ají de Pollo (kura) je tradičné peruánske jedlo charakteristické žltkastou omáčkou z použitých čili papričiek 🌶🌶🌶Ají Amarillo🌶🌶🌶. Nemusí byť pritom vôbec pálivé, papričky odovzdajú omáčke hlavne špecifickú chuť a farbu, štipľavosť sa dá korigovať. 
Ledaže by ste nechceli 😈


Suroviny
600 - 800 g sliepka (alebo kura)
200 g žlté čili papričky
1 ks cibuľa
5 - 7 strúčikov cesnak
5 - 7 plátkov toastový chlieb
4 dl mlieko
100 g pekanové orechy (alebo para orechy)
mleté čierne korenie
olej
soľ

Okrem toho (príloha)
zemiaky
vajcia
čierne olivy
ryža

Postup
Predtým, než začnem čokoľvek chystať, dám variť kura. Vkladám ho do vriacej osolenej vody a varím, kým nie je mäkké. Zvyknem k nemu prihodiť aj nejakú zeleninu čo je po ruke (trebárs mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, pór, menšiu rajčinu, časť papriky, alebo aj vňate - petržlenovú, či zelerovú atď.).

Zo žltých čili papričiek (Ají Amarillo), ktoré sú v skutočnosti skôr svetlo-oranžové, pripravím omáčku podľa tohoto, alebo tohoto receptu. Ide len o to, prevariť (alebo podusiť) ich s trochou vody a mlieka. Kto má rád pikantné, povarí ich kratšie. Kto štipľavé neobľubuje, varí ich chvíľu vo vode s mliekom, precedí, znovu vráti do hrnca, zaleje čerstvou vodou s mliekom a postup varenia 2-3 krát zopakuje. Takto sa podľa potreby zbaví štipľavosti čiastočne, alebo úplne. Uvarené papričky potom stačí už len nahladko rozmixovať s trochou oleja. V špecializovaných predajniach sa dá zohnať omáčka aj hotová (Pasta de Ají Amarillo, alebo Yellow Hot Pepper Paste), nemám vyskúšanú.

Toastový chlieb zbavený kôrky nakrájam na menšie kusy, zalejem mliekom a nechám vsiaknuť. Vidličkou, alebo rukou premiešam na kašu.
V panvici, alebo hrnci na tuku opražím nakrájanú cibuľu. Nie je treba ju krájať úplne najemno, neskôr sa bude omáčka mixovať. Po chvíli pridám nakrájaný cesnak, krátko orestujem a zalejem omáčkou z papričiek. Premiešam a podusím.
Následne pridám chlebovú kašu, dobre premiešam, ochutím soľou, mletým čiernym korením a nechám povariť. Ak je treba, zriedim trochou vývaru. Použijem ten v ktorom práve varím kura resp. v tomto čase už pomaly aj dováram.
Uvarenú omáčku prejdem tyčovým mixérom, aby bola hladšia a jemnejšia.
Kvôli dažďu a zamračenej oblohe nie sú fotky najlepšie a dosť skresľujú farby. Táto, čo je nižšie, bola fotená pri okne, lepšie vystihuje reálnu farbu omáčky v tejto fáze.
O tomto čase už je kura dovarené, vývar scedím a kura obraté od kože a kostí potrhám na menšie kusy. Vložím ich do omáčky, premiešam a povarím. Ak je treba, omáčku zriedim.
*Ja som v tomto jedle použila dokopy 5 dl vývaru, zvyšok dám do mrazničky pre ďalšie využitie.
Uvarím zemiaky v šupke a vajcia na tvrdo, s nimi sa toto jedlo tradične servíruje.
Na 1 porciu (osobu) rátam 1 zemiak a 1/2 vajíčka. Zároveň pripravím aj ryžu (varenú, alebo dusenú), to bude príloha.
 Pekanové, alebo para orechy zomeliem, či najemno nasekám.
Pridám ich do omáčky, premiešam, nechám ju už len krátko prevrieť a vypnem. Ak treba, dosolím.
*orechy sa môžu dať nahrubo nasekané popražiť už na začiatku k cibuli (ako komu vyhovuje)
*v niektorých receptoch sa na konci na ochutenie/zahustenie pridá aj za hrsť parmezánu
Tradične sa jedlo podáva tak, že sa uvarené, ošúpané a na kolieska nakrájané zemiaky rozložia na tanier a omáčka sa servíruje na ne. Ryža je vedľa.  
 Na omáčku sa ešte preložia plátky vajca a čierne olivy. Mne olivy nechutia, preto tu nie sú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly