sobota 10. novembra 2018

DVOJFAREBNÝ CHEESECAKE trochu inak


Mám veľmi rada klasický pečený cheesecake, ale nepohrdnem ani niektorou z jeho nepečených alternatív. Tento môj recept je upravená verzia pre špecifické potreby - koláč v tejto podobe je bezlepkový, využiteľný pri nízkosacharidovej strave, či protikvasinkovej/protiplesňovej diéte*


Suroviny CESTO
1 hrnček madle (lieskovce)
1/4 hrnčeka zlatý ľan
1/2 hrnčeka pohánková múka
1/2 hrnčeka maslo
3 ks vajce
2 PL brezový cukor
1 čl citrónová kôra
štipka soli 

Suroviny PLNKA
250 g tvaroh
2 dl sladká smotana
4 čl brezový cukor
 2 čl kakao
1 ks limetka

hrnček = 2dl


Postup
Mandle zmiešam s ľanom a rozmixujem na prášok (používam mlynček na kávu). Vzniknutú "múku" zmiešam s ostatnými surovinami a vypracujem cesto, ktoré nechám 1h odležať v chlade.
*Mandle občas nahradím lieskovcami, alebo dám lieskovce a madle pol na pol.

Na plnku vyšľahám smotanu, cukor a tvaroh. Pripravenú zmes rozdelím na 2 časti. Do jednej zapracujem kakao, do druhej nastrúham kôru z limety a pridám aj trocha štavy (nie veľa, aby zmes nebola riedka). Odložím do chladničky.

Cestom vysteliem formu s odnímateľným dnom Ø 26 cm a rovnomerne ho v nej utľapkám. Pri krajoch cesto zdvihnem do bokov, cca 1 cm, aby vznikla miska na plnku. Na viacerých miestach ho popichám vidličkou, aby mal pri pečení kadiaľ unikať vzduch a dám ho piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C asi 15 minút. Nechám vychladnúť. 

Studený korpus ľubovoľne naplním oboma plnkami a hotový koláč dám ešte zachladiť. 
*Šľahačkovú smotanu je možné nahradiť pochúťkovou, alebo jogurtom, len už to nemusí tak dobre držať pri krájaní.     
Niekedy robím namiesto koláča tartaletky.
 


*Zvyčajne má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly