streda 17. októbra 2018

JAHODOVO-REBARBOROVÁ OMÁČKA (s makovými rezancami)

Tento recept som dávno-pradávno našla v akomsi časopise, vystrihla a nalepila do kuchárskeho zošítka, jedného z mojich receptárikov, ktoré si vediem od detstva. Je pri ňom uvedené, že sa jedná o obľúbené jedlo Petra Batthyányho, slovenského herca. Ide o veľmi chutný dezert, ktorý zaujme dospelých aj deti. Ideálny v jarnej sezóne, kedy je dostatok čerstvej rebarbory aj jahôd.


Suroviny
250 g jahody (čerstvé)
250 g rebarbora (čerstvá)
 75 g cukor
2 PL mlieko 
2 PL mak
soľ
 250 g rezance

Postup
Očistené jahody a rebarboru nakrájam na menšie kusy, zasypem 3 polievkovými lyžicami cukru, podlejem trochou vody (cca 1dl) a krátko podusím (5-10 minút). V recepte uvádzajú práškový cukor, ja zvyknem dať domáci vanilkový z kryštálového cukru.

Kým sa dusia jahody, uvarím cestoviny, najlepšie sú širšie rezance.
Medzitým tiež zohrejem mlieko, zvyšný cukor, štipku soli a nakoniec prisypem celý (nepomletý) mak. Zmes nechám krátko prevrieť a po vypnutí do nej vložím uvarené, scedené rezance. Dobre premiešam, aby sa obalili makom.  


Hotovú ovocnú zmes rozmixujem a rozdelím na taniere, na ňu kladiem kôpky makových rezancov.
Z uvedeného množstvo vyjdu 2 väčšie porcie (hl. jedlo), alebo 4 menšie (ako dezert).

  

*v bezlepkovej verzii použite napr. kukuričné rezance, pohánkové, ryžové a pod.
*vo vegánskej verzii použite rastlinné mlieko

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly