štvrtok 11. októbra 2018

DOMÁCA RAŇAJKOVÁ ZMES (granola, "cereálie")

Granola, "cereálie", raňajková zmes .. na trhu je ich neuveriteľné množstvo, od kukuričných, ovsených, cez rôzne ražné, pohánkové, chia atď. Ja si rada miešam svoje variácie podľa toho, čo práve potrebujem a na čo mám chuť.


Suroviny
1/2 hrnčeka pohánkové vločky
 1/4 hrnčeka pšenové vločky
1/4 hrnčeka amarantove puffky (pufovaný amarant)
1/2 hrnčeka orieškov (mandle, lieskovce, para, alebo pekanové orechy)
1 - 2 PL tuk (kokosový olej bez vône)
2 - 3 čl brezový cukor (xylitol)
štipka soli
1 čl škorica

Hrnček = 2dl

Postup
Do menšieho pekáča nasypem vločky pohánkové, pšenové a amarantové puffky. Pridám k nim oriešky, veľké kusy nasekám na menšie. Ochutím štipkou soli a brezovým cukrom, pokvapkám kokosovým olejom a dobre premiešam. Krátko zapečiem, cca 8-10 minút na 180°C.
Hotovú zmes vytiahnem z rúry a kým je ešte horúca, primiešam do nej plnú čajovú lyžičku škorice. Vychladnutú zmes skladujem v dóze. Dávka je zhruba na 2 porcie.

Recept ako je uvedený je vhodný pri protikvasinkovej/protiplesňovej diéte, nízkosacharidovej, bezlepkovej, bezlaktózovej, redukčnej a pod. Vhodný pre vegetariánov aj vegánov. 

*Zvyčajne má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly