štvrtok 11. októbra 2018

DOMÁCA RAŇAJKOVÁ ZMES
Granola

 
Granola, müsli, cereálie, raňajková zmes .. na trhu je ich neuveriteľné množstvo, od kukuričných, ovsených, cez rôzne ražné, pohánkové, chia atď. Ja si rada miešam svoje variácie podľa toho, čo práve potrebujem a na čo mám chuť. Toto je variant so zníženým obsahom sacharidov, ale nie úplne striktne nízko-sacharidový.


Suroviny
1/2 hrnčeka pohánkové vločky
 1/4 hrnčeka pšenové vločky
1/4 hrnčeka amarantove puffky (pufovaný amarant)
1/2 hrnčeka orieškov (mandle, lieskovce, para, alebo pekanové orechy)
1 - 2 PL tuk (kokosový olej bez vône)
2 - 3 čl brezový cukor (xylitol)
štipka soli
1 čl škorica

 
 
Hrnček = 2dl
 
Postup
Do menšieho pekáča nasypem vločky pohánkové, pšenové a amarantové puffky
Pridám k nim oriešky, veľké kusy nasekám na menšie. Ochutím štipkou soli brezovým cukrom, pokvapkám kokosovým olejom a dobre premiešam. 
 
Krátko zapečiem, cca 8-10 minút na 180°C.

Hotovú zmes vytiahnem z rúry a kým je ešte horúca, primiešam do nej plnú čajovú lyžičku škorice
 
Vychladnutú zmes skladujem v dóze. Dávka je zhruba na 2 porcie.
 
 
 
Inak, viete aký je rozdiel medzi granolou a müsli?
Granola je zmes zŕn, zvyčajne ovsených vločiek, orieškov a sladidla, ktorá sa pečie do chrumkava. Môže obsahovať sušené ovocie, semienka, koreniny alebo iné prísady. 

Müsli je zmes surových ovsených vločiek, sušeného ovocia, orieškov a semienok, niekedy aj s prídavkom pšenice alebo iných obilnín.

 

Recept ako je uvedený je vhodný pri protikvasinkovej/protiplesňovej diéte, nízkosacharidovej, bezlepkovej, bezlaktózovej, redukčnej a pod. Vhodný pre vegetariánov aj vegánov. 
*Zvyčajne má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.
 
Aktualizované 05.08.2025

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly