piatok 26. októbra 2018

DUSENÁ CUKETA NA SMOTANE


Toto jedlo pripravujem v sezóne cukiet naozaj často, je totiž veľmi chutné, výborne zasýti a príprava je tak jednoduchá a rýchla, že ju uvíta snáď každý zaneprázdnený človek. Ideálny recept ak chcete mať na stole čerstvé jedlo za pár minút.


Suroviny
cuketa
cibuľa, alebo pór
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
mletá rasca
cesnak
tuk (olej, masť)
 soľ
pochúťková smotana

Postup
Cuketu umyjem a podľa potreby aj ošúpem. Ak je pekná, mladá, z domácej produkcie (nepostrekovaná), šupu nechám. Nakrájam na väčšie kusy.
V hlbšej panvici na tuku orestujem nadrobno nakrájanú cibuľu, mladú (jarnú) cibuľku, alebo na kolieska nakrájaný pór. Pridám cesnak, cuketu, krátko orestujem, ochutím mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, rascou, soľou, len trocha podlejem vodou (alebo vývarom) a podusím, kým cuketa zmäkne. Nechávam ju tak "na skus", jednoducho aby nebola surová, no dalo sa do nej ešte hryznúť, žiadne rozvarené blatko.
Podusenú cuketu zahustím kelímkom kyslej smotany a nechám prevrieť. Podľa potreby dosolím. Niekedy pridám čili papričky, alebo za hrsť strúhaného parmezánu, ak je po ruke.
Najčastejšie podávam s cestovinou, ktorú si paralelne uvarím na vedľajšom "horáku". 

Inšpirácia: Sonulienka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly