Pestré, výživné, jednoduché a hlavne chutné. Pre vegetariánov, vegánov, celiatikov, bezlaktózových, ale aj mäsožravcov bez zábran 😜
Suroviny
200 g fazuľa suchá
tuk
1 ks cibuľa
3 ks mrkva
4 strúčiky cesnak
100 g špenát
tuk
1 ks cibuľa
3 ks mrkva
4 strúčiky cesnak
100 g špenát
soľ
Ak chcete
čili, pikantná papriková omáčka
Ak chcete
čili, pikantná papriková omáčka
jogurt, citrónová štava
Postup
Najskôr dám uvariť fazuľu. Zvyknem ju vopred namáčať kvôli kratšej tepelnej úprave, ale hlavne lepšej stráviteľnosti. Kým sa fazuľa varí, pripravím základ jedla a prílohu.
Najskôr dám uvariť fazuľu. Zvyknem ju vopred namáčať kvôli kratšej tepelnej úprave, ale hlavne lepšej stráviteľnosti. Kým sa fazuľa varí, pripravím základ jedla a prílohu.
Tou bol u nás tentokrát drobný bulgur, ktorý len stačí zaliať
horúcou vodou (1 diel bulguru, 2 diely vody), ochutiť (dala som pažítku a
soľ), prikrytý nechať odstáť kým absorbuje všetku tekutinu a na záver
primiešať kúsok masla. Ako príloha sa hodí aj ryža, krúpy, cestoviny,
alebo napríklad placky. No ale späť k receptu.
Zeleninu očistím a nakrájam - mrkvu na menšie kusy, cibuľu a cesnak nadrobno. Špenátové listy dobre prepláchnem a nechám odkvapkať. Ak sú veľké, tiež ich pokrájam.
Na tuku opečiem cibuľu do sklovita, pridám nakrájanú mrkvu a dobre orestujem (5-10 minút). Keď mrkva "pustí farbu" pridám cesnak, dobre premiešam a tiež ešte krátko orestujem.
V tejto chvíli je už vopred namočená fazuľa takmer uvarená, pridám ju teda k základu, premiešam, podlejem trochou vody a dusím domäkka. Mne sa v týchto mrazoch pýta štipľavé, pridala som preto za lyžicu pikantnej paprikovej omáčky. Osolím.
Zmes už varom dlho netrápim, fazuľa je takmer hotová a na menšie kusy nakrájanej mrkve tiež stačí málo, navyše ju máme radi "al dente", čiže nerozblemcanú. Po chvíli dusenia už len pridám listy špenátu, premiešam a sporák vypnem. Špenát sa teplom okolia sparí a zmäkne.
Servírujem ako hlavné jedlo, prílohu, alebo teplý šalát. Podľa toho hotové jedlo ešte pokvapkám citrónovou šťavou, prelejem jogurtom, či napríklad obložím mäsom (na obr. potrhané udusené kuracie stehno).
***Receptom sa inšpiroval Mirko z Kanady, fazuľu zamenil za šošovicu, navyše pridal quinou, pšeno a huby, navrch posypal fetu. Takto vyzerá jedlo v jeho prevedení***
Zeleninu očistím a nakrájam - mrkvu na menšie kusy, cibuľu a cesnak nadrobno. Špenátové listy dobre prepláchnem a nechám odkvapkať. Ak sú veľké, tiež ich pokrájam.
Na tuku opečiem cibuľu do sklovita, pridám nakrájanú mrkvu a dobre orestujem (5-10 minút). Keď mrkva "pustí farbu" pridám cesnak, dobre premiešam a tiež ešte krátko orestujem.
V tejto chvíli je už vopred namočená fazuľa takmer uvarená, pridám ju teda k základu, premiešam, podlejem trochou vody a dusím domäkka. Mne sa v týchto mrazoch pýta štipľavé, pridala som preto za lyžicu pikantnej paprikovej omáčky. Osolím.
Zmes už varom dlho netrápim, fazuľa je takmer hotová a na menšie kusy nakrájanej mrkve tiež stačí málo, navyše ju máme radi "al dente", čiže nerozblemcanú. Po chvíli dusenia už len pridám listy špenátu, premiešam a sporák vypnem. Špenát sa teplom okolia sparí a zmäkne.
Servírujem ako hlavné jedlo, prílohu, alebo teplý šalát. Podľa toho hotové jedlo ešte pokvapkám citrónovou šťavou, prelejem jogurtom, či napríklad obložím mäsom (na obr. potrhané udusené kuracie stehno).
***Receptom sa inšpiroval Mirko z Kanady, fazuľu zamenil za šošovicu, navyše pridal quinou, pšeno a huby, navrch posypal fetu. Takto vyzerá jedlo v jeho prevedení***
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára