nedeľa 9. januára 2011

SLADKÁ RÝCHLOVKA (6 - 8 ks)

Ľahký recept na rýchlu prípravu chutného dezertu. 


Suroviny
250 - 300 g lístkové cesto
4 ks jablká
džem
vanilkový cukor
škorica
orechy
vajce na potretie

Postup
V tomto recepte používam kúpené lístkové cesto, je to skutočne rýchlovka. Ak máte viac času, pokojne použite domáce. Čerstvé jablká netreba šúpať, ja do tohto dezertu zvyčajne upotrebím staršie, vtedy ich zbavím nepeknej zošúverenej šupy.

Očistené jablká rozpolím (zhora nadol, nie zboku), vyčistím od jadierok a opláchnem.

Plát lístkového cesta rozdelím na 6, alebo 8 častí, podľa veľkosti jabĺk.

Na každú položím polovicu umytého a odkvapkaného jabĺčka.

Do jamky po jadrovníku dám lyžičku džemu (hodí sa jahodový, slivkový, lesná zmes..)


Môže sa pridať aj jahoda, alebo drobné ovocie. Vrch posypem škoricou, vanilkovým cukrom a nasekanými, alebo mletými orechmi.
 

Naplnené jabĺčka opatrne zabalím, uložím na plech, potriem vajíčkom a v stredne vyhriatej rúre pečiem cca 30 minút, resp. dozlatista. 
Ukladám ich spojom navrch, šťava z jabĺk bude pri pečení menej tiecť. Prípadné odrezky cesta sa dajú využiť na dozdobenie.

Podávam s kyslou smotanou, crème fraîche, alebo posypané práškovým cukrom. 
V lete osvieži ako príloha aj zmrzlina.
 
 
Na náplň sa dá využiť aj mak, tvaroh, lieskovce, mandle, dezert sa dá obmieňať v nekonečných variáciách. Takáto rýchlovka chutí výborne aj naslano, jablká sa môžu obmieňať s hruškou, plniť gorgonzolou, nivou, vrch posypať tvrdým syrom, malými kúskami slaninky a pod.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly