Kari je pôvodne názov lístkov zo stromčeka Murraya koenigii. Na Slovensku však pod týmto pomenovaním poznáme skôr koreniace zmesi. Tie nebývajú jednotné – líšia sa použitými surovinami aj ich pomermi. Tomu zodpovedá aj rôzna farba zmesí – žltá, oranžová, červená alebo hnedá. Základ tvorí predovšetkým kurkuma, koriander, zázvor a rímska rasca. Svoju zmes si miešam takto.
Suroviny
4 ČL kurkuma (mletá)
2 ČL paprika červená (mletá)
1 ČL koriander (semienka)
1 ČL zázvor (sušený, mletý)
1 ČL rímska rasca (semienka)
1 ČL senovka grécka (semienka)
1 ČL horčica (semienka)
1 ČL cesnak (sušený, mletý)
1/2 ČL čierne korenie (bobuľky)
Postup
Všetky celé semienka krátko prehrejem na suchej panvici, aby sa rozvinula ich vôňa.
Vychladnuté najemno zomeliem v mlynčeku.
Pridám k nim ostatné (už zomleté) korenia a spolu dobre premiešam.
Z uvedeného množstva vyjde necelá malá korenička tejto zmesi. Nerobím veľa do zásoby, nech je zmes čo najčerstvejšia, chuť a vôňa intenzívna.
Aktualizované 23.08.2025
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára