utorok 1. marca 2011

KARI – zmes korenia


Kari je pôvodne názov lístkov zo stromčeka Murraya koenigii. Na Slovensku však pod týmto pomenovaním poznáme skôr koreniace zmesi. Tie nebývajú jednotné – líšia sa použitými surovinami aj ich pomermi. Tomu zodpovedá aj rôzna farba zmesí – žltá, oranžová, červená alebo hnedá. Základ tvorí predovšetkým kurkuma, koriander, zázvor a rímska rasca. Svoju zmes si miešam takto.


Suroviny
4 ČL kurkuma (mletá)
2 ČL paprika červená (mletá)
1 ČL koriander (semienka)
1 ČL zázvor (sušený, mletý)  
1 ČL rímska rasca (semienka)
1 ČL senovka grécka (semienka)
1 ČL horčica (semienka)
1 ČL cesnak (sušený, mletý) 
1/2 ČL čierne korenie (bobuľky)


Postup
Všetky celé semienka krátko prehrejem na suchej panvici, aby sa rozvinula ich vôňa. 
Vychladnuté najemno zomeliem v mlynčeku. 
 
Pridám k nim ostatné (už zomleté) korenia a spolu dobre premiešam.
 
Z uvedeného množstva vyjde necelá malá korenička tejto zmesi. Nerobím veľa do zásoby, nech je zmes čo najčerstvejšia, chuť a vôňa intenzívna. 
 
 
Svoje kari korenie miešam podľa uvedeného rozpisu, navyše je možné pridať kardamóm, muškátový oriešok, škoricu, čili.. pridať, alebo ubrať.. podľa vlastnej chuti.
 
 
 
Aktualizované 23.08.2025

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly