pondelok 1. februára 2010

DOMÁCI CHLIEB (jednoduchý, bez miesenia)

 
Snáď najjednoduchší chlieb aký existuje, navyše veľmi chutný. Nenáročný na prípravu, ideálny prvý domáci chlebík pre začiatočníkov.


Suroviny
1 kg hladkej múky
2 čl rasce
2 čl soli
1 čl sušeného droždia
2 čl octu
8 - 10 dl vody


Tieto suroviny tvoria základné cesto bieleho chlebíka. Ďalej je možné pridať ľanové, alebo sezamové semiačka, slnečnicové jadierka, tekvicové... alebo skúšať rôzne obmeny s celozrnnou múkou a pod. 

 
Postup
Všetky suroviny spolu zmiešam vo veľkej nádobe (netreba miesiť). Vzniknuté cesto posypem múkou, prikryjem celofánom a nechám odstáť 18 hodín.
Cesto pred kysnutím.
Cesto po 18-tich hodinách.
Do studenej rúry vložím jenskú misu (alebo inú, vhodnú nádobu s vrchnákom), rúru rozohrejem približne na 230°C a nádobu v nej nechám rozpáliť po dobu asi 30 minút. Potom ju vyberiem, vrchnák opatrne odstránim a do spodnej časti nalejem pripravené cesto.
Pred pečením.
Jenskú misu s cestom prikryjem vrchnákom a vložím do rúry. Pečiem pri teplote 230°C po dobu asi 25-30 minút. Následne odstránim vrchnák, kôrku chleba potriem vodou a pri zníženej teplote 220°C dopekám asi 25 minút (časy si treba odsledovať, každá rúra pečie inak).
Chlebík po 30 min. pečenia (potrieť vodou).
Upečený chlieb prikryjem utierkou a nechám na mriežke vychladnúť.
Celozrnný z polovičnej dávky






So semiačkami
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly