Snáď najjednoduchší chlieb aký existuje, navyše veľmi chutný. Nenáročný na prípravu, ideálny pre začiatočníkov.
Suroviny
1 kg hladká múka
2 čl rasca
2 čl soľ
1 čl sušené droždie
2 čl ocot
8 - 10 dl voda
Postup
Všetky suroviny spolu zmiešam vo veľkej nádobe (netreba miesiť). Vzniknuté cesto posypem múkou, prikryjem celofánom a nechám odstáť 18 hodín.
cesto pred kysnutím |
po 18-tich hodinách |
Do studenej rúry vložím jenskú misu (alebo inú, vhodnú nádobu s vrchnákom), rúru rozohrejem približne na 230°C a nádobu v nej nechám rozpáliť po dobu asi 30 minút.
Potom ju opatrne vyberiem, odstránim vrchnák a do spodnej časti nalejem pripravené cesto.
pred pečením |
Jenskú misu s cestom prikryjem vrchnákom a vložím naspäť do rúry.
Pečiem
pri teplote 230°C po dobu asi 25-30 minút. Následne odstránim vrchnák,
kôrku potriem vodou a pri zníženej teplote 220°C dopekám
asi 25 minút (časy si treba odsledovať, každá rúra pečie inak).
po 30 min. pečenia |
Upečený chlieb prikryjem čistou utierkou (bez vône pracích prostriedkov a aviváže) a nechám na mriežke vychladnúť.
Do základného cesta na chlieb môžete pridať ľanové, alebo sezamové semiačka, slnečnicové jadierka,
tekvicové... alebo skúšať rôzne obmeny s celozrnnou múkou a pod.
Keď
pečiete chlieb úplne prvýkrát, odporúčam obyčajnú bielu - pšeničnú,
alebo špaldovú múku, s ktorými sa pracuje najjednoduchšie.
![]() | ||||||
celozrnný z polovičnej dávky |
![]() | |||||
so semiačkami |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára