Snáď najjednoduchší chlieb aký existuje, navyše veľmi chutný. Nenáročný na prípravu, ideálny prvý domáci chlebík pre začiatočníkov.
Suroviny
1 kg hladkej múky
2 čl rasce
2 čl soli
1 čl sušeného droždia
2 čl octu
8 - 10 dl vody
Tieto suroviny tvoria základné cesto bieleho chlebíka. Ďalej je možné pridať ľanové, alebo sezamové semiačka, slnečnicové jadierka, tekvicové... alebo skúšať rôzne obmeny s celozrnnou múkou a pod.
Postup
Všetky suroviny spolu zmiešam vo veľkej nádobe (netreba miesiť). Vzniknuté cesto posypem múkou, prikryjem celofánom a nechám odstáť 18 hodín.
Cesto pred kysnutím. |
Cesto po 18-tich hodinách. |
Do studenej rúry vložím jenskú misu (alebo inú, vhodnú nádobu s vrchnákom), rúru rozohrejem približne na 230°C a nádobu v nej nechám rozpáliť po dobu asi 30 minút. Potom ju vyberiem, vrchnák opatrne odstránim a do spodnej časti nalejem pripravené cesto.
Pred pečením. |
Jenskú misu s cestom prikryjem vrchnákom a vložím do rúry. Pečiem
pri teplote 230°C po dobu asi 25-30 minút. Následne odstránim vrchnák,
kôrku chleba potriem vodou a pri zníženej teplote 220°C dopekám
asi 25 minút (časy si treba odsledovať, každá rúra pečie inak).
Chlebík po 30 min. pečenia (potrieť vodou). |
Upečený chlieb prikryjem utierkou a nechám na mriežke vychladnúť.
![]() | ||||||
Celozrnný z polovičnej dávky |
![]() | ||
So semiačkami |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára