pondelok 1. februára 2010

DOMÁCI CHLIEB – jednoduchý, bez miesenia

 
Snáď najjednoduchší chlieb aký existuje, navyše veľmi chutný. Nenáročný na prípravu, ideálny pre začiatočníkov.


Suroviny
1 kg hladká múka
2 čl rasca
2 čl soľ
1 čl sušené droždie
2 čl ocot
8 - 10 dl voda


Postup
Všetky suroviny spolu zmiešam vo veľkej nádobe (netreba miesiť). Vzniknuté cesto posypem múkou, prikryjem celofánom a nechám odstáť 18 hodín.
 
cesto pred kysnutím
po 18-tich hodinách
 
Do studenej rúry vložím jenskú misu (alebo inú, vhodnú nádobu s vrchnákom), rúru rozohrejem približne na 230°C a nádobu v nej nechám rozpáliť po dobu asi 30 minút
Potom ju opatrne vyberiem, odstránim vrchnák a do spodnej časti nalejem pripravené cesto. 
 
pred pečením
 
Jenskú misu s cestom prikryjem vrchnákom a vložím naspäť do rúry. 
Pečiem pri teplote 230°C po dobu asi 25-30 minút. Následne odstránim vrchnák, kôrku potriem vodou a pri zníženej teplote 220°C dopekám asi 25 minút (časy si treba odsledovať, každá rúra pečie inak).
 
po 30 min. pečenia
 
Upečený chlieb prikryjem čistou utierkou (bez vône pracích prostriedkov a aviváže) a nechám na mriežke vychladnúť.
 
 
Do základného cesta na chlieb môžete pridať ľanové, alebo sezamové semiačka, slnečnicové jadierka, tekvicové... alebo skúšať rôzne obmeny s celozrnnou múkou a pod. 
Keď pečiete chlieb úplne prvýkrát, odporúčam obyčajnú bielu - pšeničnú, alebo špaldovú múku, s ktorými sa pracuje najjednoduchšie. 
 
celozrnný z polovičnej dávky





so semiačkami
    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly