Baharat (بهارات), známy aj ako sab‘at baharat (سبعة بهارات) alebo bokharat je voňavá blízkovýchodná koreninová zmes, ktorá dodá jedlám príjemnú chuť a vôňu orientu. Používa sa na dochucovanie mäsa (najmä jahňaciny a hovädziny), rýb, polievok, dusených jedál aj ryže. Obľúbená je v krajinách ako Libanon, Sýria, Jordánsko, Turecko, Irak, Irán a v oblastiach okolo Perzského zálivu.
Suroviny
2 PL čierne korenie celé
2 PL rímska rasca celá
1 PL koriander celý
1 PL klinčeky celé
1 ČL muškátový oriešok mletý
1 ČL škorica mletá
1/2 ČL kardamóm mletý
Postup
Celé koreniny (čierne korenie, rímsku rascu, koriander a klinčeky) krátko nasucho prehrejem na panvici, aby sa rozvinula ich vôňa.
Vychladnuté zomeliem na jemný prášok. Používam na to vyhradený mlynček na kávu.
K zmesi pridám muškátový oriešok, škoricu a kardamóm. Všetko spolu dobre premiešam.
Uchovávam vo vzduchotesnej nádobe - ideálne v sklenenej koreničke.
Recepty na baharat sa značne líšia podľa regiónu a rodiny – niektoré verzie majú, napriek názvu, šesť korenín, iné osem až deväť, dokonca aj dvanásť. Medzi ďalšie typické zložky patrí aj červená paprika, nové korenie, zázvor, sušené lupene ruží, šafran, kurkuma či fenikel ..
Aktualizované 23.07.2025
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára