utorok 1. januára 2013

EXTRA ĽAHKÝ DEZERT


Totálne jednoduchý, ľahšie to snáď už nejde. Nielen začiatočník ho zvládne, určite aj dieťa. Pomerne rýchla a skutočne nenáročná dobrota. Môžete si ho vychutnať bez výčitiek, nie je v ňom múka ani pridaný cukor. Pripravuje sa dokonca len z dvoch surovín.

Suroviny / na 1 porciu
1 ks väčší sladký zemiak (batát)
mlieko

Postup
Sladký zemiak ošúpem, nakrájam na menšie kúsky, dám do rajnice a zalejem mliekom. Mlieka netreba veľa, len toľko aby boli všetky kúsky zaliate. Pre jemnejšiu chuť je možné namiesto mlieka použiť smotanu. V prípade bezlaktózovej diéty mlieko nahraďte vodou, alebo bezlaktózovým produktom (rastlinné mlieko, bezl. mlieko, alebo smotana). Do dezertu sa hodí aj kokosové mlieko, pridá výbornú chuť.
Uvediem do varu a nechám jemne pobublávať, kým zemiak zmäkne. Potom ho rozpučím, alebo celú zmes premixujem ponorným mixérom, aby vznikla kaša. Ak je hustá, zriedim ju (mlieko, smotana, alebo voda) a ešte krátko prehrejem.
Kašu servírujem v miske. Kto chce, môže si ju ešte ochutiť maslom, škoricou, kakaom, karobom, orechmi, drobným bobuľovým ovocím atď., chutná je však aj samotná.


*Ak ste veľmi zvyknutí na sladké, môže vám byť prirodzená sladkosť zemiaka málo, v takom prípade asi predsa len budete chcieť použiť cukor, alebo iné sladidlo podľa vašej voľby. Dezert je však sladký dosť, je to len o návyku na cukor.
Je vhodný pre celiatikov a dá sa využiť aj pri redukčnej diéte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly