Stir fry 👉 miešať a pražiť (smažiť). Môj obľúbený spôsob prípravy jedál, najmä zeleniny. Tá si pri ňom zachová svoju prirodzenú chuť a chrumkavosť. Na Slovensku zvykneme jedlá v tejto úprave volať jednoducho "čína", hoci je to tak trochu príliš súhrnné 😉. Tento môj recept je skutočne jednoduchý, ak si šikovne nakrájam suroviny, dokonca aj pomerne rýchlo zrealizovaný. Navyše, vďaka variabilite použitých surovín sa dá prispôsobiť aktuálnym chutiam a potrebám, môže tak mať nekonečné množstvo variácií a zakaždým aj inú výslednú chuť.
Suroviny
2 ks prsia kuracie
1 ks pór
1 ks paprika žltá
1 ks reďkovka biela
hrsť zelených fazuľových strukov
2 - 3 ks mrkva
1 ks cibuľa červená
cesnak podľa chuti
3 - 4 ks šampiňóny čerstvé
zázvor
sójová omáčka
tuk (olej, masť)
rezance, olej, vajce, arašidy, jarná cibuľka, čili ..atď.
Najskôr si pripravím všetky potrebné suroviny.Zeleninu
očistím a nakrájam. Pór napríklad na kolieska, cibuľu na štvrtky,
žltú papriku na malé kocky, či pásiky, reďkovku a šampiňóny na plátky, mrkvu na
tenké pásiky a cesnak na menšie kúsky. Zázvor strúham.1 ks pór
1 ks paprika žltá
1 ks reďkovka biela
hrsť zelených fazuľových strukov
2 - 3 ks mrkva
1 ks cibuľa červená
cesnak podľa chuti
3 - 4 ks šampiňóny čerstvé
zázvor
sójová omáčka
tuk (olej, masť)
rezance, olej, vajce, arašidy, jarná cibuľka, čili ..atď.
Postup
Mäso umyjem, odblaním a nakrájam na tenké rezance (veľmi dobre sa natenko krája keď je trochu zmrazené).
Premiešam ho so strúhaným zázvorom, sójovou omáčkou a nechám ho pri izbovej teplote marinovať, pokiaľ si pripravím zvyšné suroviny.
Príprava surovín zaberie najviac času, samotné varenie (praženie) je pomerne rýchle, aj preto si treba všetko vopred nachystať a mať suroviny poruke pri sporáku. Ideálne je prudko ich opekať jednotlivo, postupne (zvlášť mäso, zvlášť každý druh zeleniny). Ak by sa tepelne upravovali všetky naraz, nepražili by sa, ale začali dusiť a to je presne to, čomu treba predísť.
Wok nechám poriadne rozpáliť na najväčšom horáku, pridám trochu tuku (vhodné sú tepelne odolnejšie tuky s vyšším bodom prepálenia). Keď je naozaj dobre rozpálený, pridám mäso a prudko ho opražím. Premiešavam, aby sa rovnomerne opieklo. Tenkým kuracím rezancom stačí chvíľa a sú pripravené. Hotové mäso odložím do vopred nachystanej väčšej misy, kam postupne pridávam aj ďalšie opražené suroviny. Wok zakaždým rýchlo pretriem papierovou kuchynskou utierkou, znovu rozpálim, pridám tuk a rovnako ako mäso v ňom sprudka opekám postupne aj všetky ostatné suroviny. Zeleninu oprážam len krátko, aby si zachovala farbu a chuť, netreba ju dlho mučiť, má zostať príjemne chrumkavá.
Hotové jedlo podávam s opraženou ryžou, alebo rezancami, do ktorých primiešam praženicu, či zrolovanú a nakrájanú omeletu.
Namiesto príboru servírujem s tradičnými čínskymi paličkami, vďaka nim toto obľúbené jedlo nezjeme príliš hltavo 😋 😋 😋
Hotové jedlo nedosáľam, použitá sójová omáčka je postačujúca, no na ochutenie občas k mäsu pridávam čínske korenie piatich vôní, príjemne ho prevonia. Niekedy na záver pridám opražené arašidy, ozdobím šikmo krájanými "kolieskami" jarnej cibuľky, alebo posypem čiernym sezamom.
Príprava surovín je asi dlhšia ako samotné varenie, ale aj tak je to pomerne rýchle jedlo,
ktoré sa dá pripraviť na milión spôsobov. Kuracie mäso sa dá zameniť za iný druh (morčacie, bravčové..), nahradiť ho tofu, seitanom a podobne, vhodnou zeleninou je aj cuketa, kapusta, pak choi (bok choy), ružičkový kel, rôzna farebná paprika, cesnak.. fantázii, resp. individuálnym chutiam sa medze nekladú.
Opražené arašidy pridajú jedlu ďalšiu skvelú chuť. |
Verzia s cuketou a kapustou. |
Čierny sezam jedlo ozvláštni nielen vizuálne, ale aj chuťovo. |
Vegetariánska verzia s lahôdkovým tofu. |
Karfiol asi netradične, ale môže byť. |
Nízkosacharidová verzia, kde je ako príloha quinoa. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára