streda 28. septembra 2011

RYŽA PILAU
Pilau rice | पुलाव


Jedna z mojich najobľúbenejších úprav ryže. Používam ju ako prílohu alebo hlavné jedlo. 
Zamilovala som si ju v Londýne, kde som žila dva roky. Vplyv indickej kuchyne tam bol pochopiteľne vždy silný a ich jedlá veľmi populárne. Sama som podľahla 🤷🏻‍♀️ 
Anglické „pilau“ je odvodené od indického „pulao“ – ide o ryžový pokrm, kde sa všetky prísady varia spolu v jednej nádobe. Pilau, pilav, pulao, plov, či pilaf.. 


Suroviny
250 g ryža
150 g kešu orechy
4 ks klinčeky
2 ks kardamóm
1 ks škorica celá
1 čl rímska rasca
1–2 ks cibuľa
150 g sušené hrozienka
1 čl kurkuma
1 čl šafrán
tuk
soľ
voda


Postup
V hrnci nechám zovrieť asi pol litra vody so šafranom.  
Ryžu opláchnem a nechám odkvapkať.  
 
 Pilau rice (fotorecept) - obrázok 8
 
Na troche tuku opečiem cibuľu a kešu oriešky.
 
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 1
 
Pridám škoricu, klinčeky, kardamóm a opečiem.
 
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 2
 
Prisypem kurkumu a čerstvo podrvenú rímsku rascu. Ochutím soľou.
 
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 3
 
Premiešam a krátko opečiem.
 
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 4
 
Pridám hrozienka a ešte raz premiešam.
 
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 5
 
Nakoniec nasypem ryžu
 
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 6
 
Opäť dobre premiešam a krátko opražím. 
 
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 7
 
Zalejem vriacou šafranovou vodou ..
 
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 9
 
.. a na nízkej teplote pod pokrievkou dusím domäkka 15 minút. Zdroj tepla vypnem a nechám ešte cca 5 minút dôjsť. 
 
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 10
 
Z hotového jedla ešte zvyknem vytiahnuť celú škoricu, klinčeky aj kardamóm. 
Môže sa posypať čerstvou koriandrovou vňaťou, nie každý ju však má rád.
Dá sa vymeniť za petržlenovú vňať, chuťovo to však nie je adekvátna náhrada, skôr len vizuálna.
 
Pilau rice (fotorecept) - obrázok 11
Ryža pilau a kura Tikka Masala

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly