Jedna z mojich najobľúbenejších úprav ryže. Používam ju ako prílohu alebo hlavné jedlo.
Zamilovala som si ju v Londýne, kde som žila dva roky. Vplyv indickej kuchyne tam bol pochopiteľne vždy silný a ich jedlá veľmi populárne. Sama som podľahla 🤷🏻♀️
Anglické „pilau“ je odvodené od indického „pulao“ – ide o ryžový pokrm, kde sa všetky prísady varia spolu v jednej nádobe. Pilau, pilav, pulao, plov, či pilaf..
Suroviny
250 g ryža
150 g kešu orechy
4 ks klinčeky
2 ks kardamóm
1 ks škorica celá
1 čl rímska rasca
1–2 ks cibuľa
150 g sušené hrozienka
1 čl kurkuma
1 čl šafrán
tuk
soľ
voda
Postup
V hrnci nechám zovrieť asi pol litra vody so šafranom.
Ryžu opláchnem a nechám odkvapkať.

Na troche tuku opečiem cibuľu a kešu oriešky.
Pridám škoricu, klinčeky, kardamóm a opečiem.
Prisypem kurkumu a čerstvo podrvenú rímsku rascu. Ochutím soľou.

Premiešam a krátko opečiem.
Pridám hrozienka a ešte raz premiešam.
Nakoniec nasypem ryžu.
Opäť dobre premiešam a krátko opražím.
Zalejem vriacou šafranovou vodou ..
.. a na nízkej teplote pod pokrievkou dusím domäkka 15 minút. Zdroj tepla vypnem a nechám ešte cca 5 minút dôjsť.
Z hotového jedla ešte zvyknem vytiahnuť celú škoricu, klinčeky aj kardamóm.
Môže sa posypať čerstvou koriandrovou vňaťou, nie každý ju však má rád.
Dá sa vymeniť za petržlenovú vňať, chuťovo to však nie je adekvátna náhrada, skôr len vizuálna.
![]() |
Ryža pilau a kura Tikka Masala |

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára