Jedna z mojich najobľúbenejších úprav ryže. Toto jedlo používam ako prílohu, ale je taká dobrá, že sa dá jesť aj sama o sebe, ako hlavné jedlo.
Suroviny
250 g ryža
150 g kešu orechy
4 ks klinčeky
2 ks kardamóm
1 ks škorica celá
1 čl rímska rasca
1 - 2 ks cibuľa
150 g sušené hrozienka
1 čl kurkuma
1 čl šafrán
tuk
soľ
voda
Postup
Ryžu opláchnem a nechám odkvapkať. Na troche tuku opečiem cibuľu a kešu oriešky.
Pridám škoricu, klinčeky, kardamóm a opečiem.
Prisypem kurkumu a čerstvo podrvenú rímsku rascu. Ochutím soľou.
Premiešam a krátko opečiem.
Pridám hrozienka a ešte raz premiešam.
Nakoniec pridávam ryžu.
Opäť dobre premiešam a chvíľu ju opražím.
Kým sa spojí s ostatnými surovinami a zafarbí kurkumou, v hrnci si nechám zovrieť vodu so šafranom.
Vriacou zalejem ryžu..
.. a na nízkej teplote pod pokrievkou dusím domäkka 15 minút. Zdroj tepla vypnem a nechám ešte cca 5 minút dôjsť.
Z hotového jedla ešte zvyknem vytiahnuť celú škoricu, klinčeky aj kardamóm. Môže sa posypať čerstvou koriandrovou vňaťou, nie každý ju však má rád. Môžete ju vymeniť za petržlenovú vňať (chuťovo to však nie je adekvátna náhrada, skôr len vizuálne).
Ryža pilau a kura Tikka Masala |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára