Nenáročná príprava z ľahko dostupných surovín - hlavne v sezóne 😉.
Suroviny
zemiaky
baklažán 🍆
cuketa
paradajky 🍅 🍅
cibuľa
cesnak
korenie a bylinky podľa chuti
soľ
parmezán
tuk
tuk
vývar, alebo biele víno
Postup
Zemiaky ošúpem, nakrájam na štvrtiny, uložím na vymastený (napr. bravčovou masťou) plech, posypem korením, bylinkami a upečiem takmer domäkka. Dávnejšie som zvykla použiť tzv. zmes na americké zemiaky, dnes nám už viac vyhovuje jednoduchá kombinácia mletého čierneho korenia, mletej červenej papriky, soli a saturejky. Občas saturejku nahrádzam tymianom, alebo rozmarínom, prípadne rascou.
Zeleninu nakrájam a na grile, alebo grilovacej panvici postupne z oboch strán opečiem. Baklažán podľa veľkosti krájam buď na kolieska (ak je väčší), alebo na plátky pozdĺžne (ak je menší).
Cukinu a cibuľu krájam na kolieska, cesnak môže byť aj vcelku.
Zeleninu postupne vrstvím na zemiaky..
.. podlejem trochou vývaru (alebo vína) a na cca 5 - 10 minút vložím do rúry vyhriatej na 200°C.
Tento krok sa môže aj úplne vynechať a zeleninu priamo servírovať. V takom prípade ale musia byť zemiaky upečené úplne.
Jedlo servírujem najčastejšie posypané strúhaným parmezánom, ale výborne sa hodí napríklad aj feta, cesnakový dresing, či tzatziki.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára