Šikovný spôsob ako zužitkovať starší chlieb alebo pečivo. Princíp je podobný ako pri klasických zemiakových plackách.
Suroviny
starší chlieb / pečivo
cibuľa
cesnak
majorán
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
soľ
petržlenová vňať
hladká múka, alebo strúhanka
hladká múka, alebo strúhanka
tuk na vyprážanie
Postup
Tvrdý starší chlieb nechám rozmočiť v menšom množstve vody alebo mlieka.
Dobre vyžmýkam, pridám na drobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, ochutím korením, soľou a petržlenovou vňaťou. V prípade potreby prisypem múku, či strúhanku a zmes premiešam, kým je kompaktná.

V ruke formujem placky, ktoré vkladám na panvicu do horúceho tuku a vyprážam z oboch strán.


Hotové placky nechám odkvapkať a ešte horúce podávam. Sú mäkké a po krajoch chrumkavé. Výborne chutia s kyslou uhorkou, čalamádou, zeleninovým šalátom, alebo iba samotné.

Placky sa dajú piecť aj v rúre. Ukladám ich na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne potretý tukom a pečiem pri 180 - 200°C do zlatista.
Aktualizované 25.08.2025
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára