piatok 1. apríla 2011

PLACKY – základné (6 ks)

Tieto jednoduché placky majú široké využitie. U nás sa najčastejšie podávajú ako rýchla príloha k mäsovým omáčkam alebo ako tortilly plnené na rôzne spôsoby.


 Suroviny
230 g hladká múka
50 g tuk
½ čl soľ
¼ čl prášok do pečiva
1 dl horúca voda


Postup
Do misy preosejem múku spolu so soľou a práškom do pečiva
 
Pridám tuk, horúcu vodu a vypracujem hladké cesto. 
Množstvo vody si treba prispôsobiť – každá múka absorbuje tekutinu inak, treba ju pridávať postupne (cca 1 – 1,3 dl).
 
 
Výsledné cesto je nelepivé, elastické, veľmi dobre sa s ním pracuje a netreba ho podsýpať múkou. 
 
Tuk je ľubovoľný, placky robievam s kravským maslom, rastlinným olejom aj domácou bravčovou masťou. Každá surovina im dá inú chuť a trochu aj odlišný vzhľad.
  
 
Spracované cesto nechám asi 30 minút odležať, rozdelím na niekoľko častí a vyvaľkám do tvaru placiek. Ani teraz netreba podsýpať múkou – cesto je hladké, nelepivé a pružné.
 
 
Na suchej, dobre rozohriatej panvici placky z oboch strán opečiem.
 
 
 
 
Hotové uložím do plátenej utierky a jemne ich pokropím rozprašovačom s vodou. Zostanú tak mäkké, poddajné a ohybné.

Placky sú najlepšie čerstvé. Ak zostanú do druhého dňa, je lepšie ich zohriať na panvici alebo v rúre; z mikrovlnky môžu byť „gumové“.

S múkami sa dá experimentovať – chutné sú aj špaldové, celozrnné či kukuričné varianty alebo ich kombinácie. 

z kukuričnej múky (130g kukuričná +100g pšeničná múka)
s ľanovým semienkom ako príloha ku Kuracej Korme
ako príloha ku Kuraťu Kashmiri spolu s ryžou Pilau
ako príloha k Marockému kuraťu
ako príloha k Marockému kuraťu
ako príloha k Marockému kuraťu
černuškové ako príloha k Maslovému kuraťu

 
Recept používam ako základ pre najjednoduchšie placky. 
V rozšírenej verzii k surovinám pridávam rôzne semienka (ľan, sezam, černuška..), bylinky (medvedí cesnak, pažítka, bazalka..), zeleninu (hrášok, cibuľka..), strukoviny (šošovica..) a podobne. Vždy podľa toho, k čomu budú podávané, resp. či budú ako príloha alebo samostatné jedlo.  


Aktualizované 24.08.2025

 
inšpirácia Egreska

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly