piatok 1. apríla 2011

PLACKY (základné) 6ks

Tieto jednoduché placky majú široké využitie. U nás sa najčastejšie podávajú ako rýchla príloha k mäsovým omáčkam, alebo slúžia ako tortilly plnené na rôzne spôsoby.


 Suroviny
230 g hladká múka
50 g tuk
soľ
prášok do pečiva (nemusí byť)
1dl horúca voda



Tieto suroviny tvoria základné cesto na tie najjednoduchšie placky. Ďalej je možné pridať doňho rôzne semiačka (ľan, sezam, černuška..), bylinky (medvedí cesnak, pažítka, bazalka..), zeleninu (hrášok, cibuľka..), strukoviny (šošovica..) a podobne, podľa toho k čomu bude placka podávaná, resp. či bude ako príloha, alebo samostatné jedlo. 


Postup
Múku preosejem. Pridám do nej soľ (cca ½ čajovej lyžičky), prášok do pečiva (asi ¼ čajovej lyžičky) tuk, horúcu vodu a vypracujem cesto. Množstvo vody si treba prispôsobiť, každá múka saje inak, takže ju treba pridávať postupne (cca 1-1,3 dl).
Výsledné cesto je nelepivé, elastické, veľmi dobre sa s ním pracuje, netreba ani podsypávať múkou.
Tuk je ľubovoľný, robila som ich už s kravským maslom, rastlinným olejom, aj domácou bravčovou masťou, každá surovina dá placke inú chuť a trochu aj podobu.
Spracované cesto nechám asi 30 minút odležať, rozdelím na niekoľko častí a vyvaľkám ich do tvaru placiek. Ani teraz netreba podsypávať múkou, cesto je hladké, nelepivé, pružné.
Na suchej, dobre rozhorúčenej panvici každú placku z oboch strán opečiem.
 
 
Hotové odložím do plátenej utierky a jemne ich pokropím vodou (ideálne rozprašovačom), zostanú tak mäkučké, poddajné a ohybné.

Placky sú najlepšie čerstvé. Ak zostanú do druhého dňa lepšie je ich zohriať na panvičke, alebo v rúre, z mikrovlnky môžu byť "gumové". Dajú sa aj zmraziť, ak už musím mraziť, tak to robím so surovou plackou, ktorú neskôr "načerstvo" dokončím. S múkami sa dá experimentovať, placky okrem pšenice chutia aj zo špaldy, z celozrnných múk, alebo kukuričnej, resp. ich kombinácií.

Placky z kukuričnej múky (130g kukuričná +100g pšeničná múka)
Placky s ľanovým semienkom ako príloha ku Kuracej Korme
Placky ako príloha ku Kuraťu Kashmiri spolu s ryžou Pilau
Placky ako príloha ku Kuraciemu mäsu v kešu omáčke
Placky ako príloha k Marockému kuraťu
Placky ako príloha k Marockému kuraťu
Placky ako príloha k Marockému kuraťu
Kukuričné placky ako príloha k Mexickej zeleninovej polievke
Černuškové placky ako príloha k Maslovému kuraťu

inšpirácia Egreska

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly