Suroviny
230 g hladká múka
50 g tuk
½ čl soľ
¼ čl prášok do pečiva
1 dl horúca voda
Postup
Do misy preosejem múku spolu so soľou a práškom do pečiva.
Pridám tuk, horúcu vodu a vypracujem hladké cesto.
Množstvo vody si treba prispôsobiť – každá múka absorbuje tekutinu inak, treba ju pridávať postupne (cca 1 – 1,3 dl).
Výsledné cesto je nelepivé, elastické, veľmi dobre sa s ním pracuje a netreba ho podsýpať múkou.
Tuk je ľubovoľný, placky robievam s kravským maslom, rastlinným olejom aj domácou bravčovou masťou. Každá surovina im dá inú chuť a trochu aj odlišný vzhľad.
Spracované cesto nechám asi 30 minút odležať, rozdelím na niekoľko častí a vyvaľkám do tvaru placiek. Ani teraz netreba podsýpať múkou – cesto je hladké, nelepivé a pružné.
Na suchej, dobre rozohriatej panvici placky z oboch strán opečiem.
Hotové uložím do plátenej utierky a jemne ich pokropím rozprašovačom s vodou. Zostanú tak mäkké, poddajné a ohybné.
Placky sú najlepšie čerstvé. Ak zostanú do druhého dňa, je lepšie ich zohriať na panvici alebo v rúre; z mikrovlnky môžu byť „gumové“.
S múkami sa dá experimentovať – chutné sú aj špaldové, celozrnné či kukuričné varianty alebo ich kombinácie.
z kukuričnej múky (130g kukuričná +100g pšeničná múka) |
s ľanovým semienkom ako príloha ku Kuracej Korme |
ako príloha ku Kuraťu Kashmiri spolu s ryžou Pilau |
ako príloha ku Kuraciemu mäsu v kešu omáčke |
ako príloha k Marockému kuraťu |
ako príloha k Marockému kuraťu |
ako príloha k Marockému kuraťu |
ako príloha k Mexickej zeleninovej polievke |
černuškové ako príloha k Maslovému kuraťu |
Recept používam ako základ pre najjednoduchšie
placky.
V rozšírenej verzii k surovinám pridávam rôzne semienka (ľan, sezam, černuška..), bylinky
(medvedí cesnak, pažítka, bazalka..), zeleninu (hrášok, cibuľka..),
strukoviny (šošovica..) a podobne. Vždy podľa toho, k čomu budú podávané, resp. či budú ako príloha alebo samostatné jedlo.
Aktualizované 24.08.2025
inšpirácia Egreska
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára