nedeľa 10. januára 2010

🇨🇳 ČÍNSKE KORENIE PIATICH VÔNÍ

Rôzne zmesi korenia si najradšej pripravujem sama. Okrem toho, že v nich mám namiešané presne to, čo potrebujem, milujem tú vôňu, ktorá sa šíri kuchyňou pri ich príprave.  
Čínske korenie piatich vôní (五香粉) je tradičná zmes aromatických korenín, typická pre čínsku kuchyňu. Názov sa nevzťahuje na päť chutí (slaná, sladká, kyslá, horká, umami), ale na päť charakteristických vôní, ktoré spolu vytvárajú harmonický korenistý profil. 

 
Suroviny
2 hviezdičky badián
1 tyčinka škorica (5 - 7 cm) 
1 PL fenikel celý
1 PL klinčeky celé
1 PL sečuánske korenie celé

 
Postup
Škoricu (ideálne cassia, ale môže byť aj ceylon) rozdrvím na menšie kúsky. 
Spolu so semienkami feniklu, klinčekmi, badiánom a sečuánskym korením ich krátko nasucho opečiem v panvici. Len toľko, aby sa rozvinula ich vôňa.
 
Tvrdé časti sečuánskeho korenia (čierne zrnká vo vnútri) odstránim a nechám iba červené šupky.
 
Po vychladnutí zmes zomeliem na jemný prášok. Používam na to vyhradený mlynček na kávu.
Hotovú zmes uchovávam vo vzduchotesnej nádobe - sklenenej koreničke.
 
 
Aktualizované 22.07.2025 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly