Prvé orieškové maslo, ktoré som ochutnala bolo arašidové. Bolo to okolo roku 2000, keď som žila v Londýne a ja som si ho zamilovala na toastovom chlebe, zapíjajúc pohárom mlieka. V tejto kombinácii chutí božsky a príjemne sa lepí na zuby. Ťažko pochopiť, čo je na tom príjemné, kým človek nevyskúša. Dnes je aj u nás na trhu takýchto "masiel" kvantum, okrem arašidového najmä mandľové, či lieskovcové, no často obsahujú zbytočné hlúposti, napríklad konzervanty pre dlhú trvanlivosť. Skutočný milovník orieškového masla predsa naňho dlhú trvanlivosť nepotrebuje, to dá rozum 😉
Ja si robím tieto maslá doma, bez otravných prísad, s poctivou chuťou a tým, čo mám rada. V recepte sú fotky výroby mandľového masla, využiteľný je však aj pre iné druhy orieškov (arašidov, lieskovcov, makadamových, kešu ..), domácu nutellu, či nugetu.
Suroviny
2dl oriešky
(mandle, arašidy, lieskovce, kešu atď.)
podľa potreby
2 PL olej
sladidlo
štipka soli
(mandle, arašidy, lieskovce, kešu atď.)
podľa potreby
2 PL olej
sladidlo
štipka soli
Postup
Oriešky krátko nasucho opečiem na panvici, uvoľnia príjemnú arómu.
Nechám ich mierne vychladnúť a presuniem do mixéra (sekáčika, food procesora .. jednoducho prístroja s ostrými nožmi, ktorý ich dokáže najemno rozsekať a uvoľniť tuk). Používam taký obyčajný z Lidla.
Mandle nechávam v šupke, ale z lieskovcov a arašidov ju po ich opečení dám dolu.
Začnem mixovať. Najskôr nahrubo ..
.. stierkou ich vrátim dolu a pokračujem v mixovaní. Mandle nechávam v šupke, ale z lieskovcov a arašidov ju po ich opečení dám dolu.
Začnem mixovať. Najskôr nahrubo ..
V zmesi je čoraz viac vidieť uvoľňujúci sa tuk a kúsky orieškov sa vytrácajú.
Pokračujem, kým nedosiahnem želanú konzistenciu.
Podľa potreby do zmesi pridám sladidlo (brezový cukor, agáve sirup, med atď.). Pre zvýraznenie chuti aj štipku soli.
Hotové "maslo" má byť tekutejšie (v chlade tuhne), zmes jemná a hladká. Ak sú oriešky veľmi suché, môžte pridať trocha oleja (arašidový olej do arašidov, mandľový do mandlí, alebo akýkoľvek chuťovo neutrálny olej do rôznych orieškov) a dohladka premixovať.
V tejto fáze je orieškové maslo hotové. Prelejem ho do menšej uzatváracej nádoby a skladujem v chlade.
Obdobným spôsobom pripravujem aj domácu nutellu a nugetu.
Nutella: použijem opražené, šupiek zbavené lieskovce, pridám kakaový prášok a
cukor.
Nugeta: vyrábam ju z opražných, šupiek zbavených arašidov, s pridaním
cukru. Môžete dať aj kúsok mliečnej čokolády.
Pri protikvasinkovej diéte použite z orechov najlepšie mandle, cukor brezový a olej kokosový bez vône.
*Zvyčajne
má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených
len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a
postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára