streda 21. novembra 2018

SLADKÉ TVAROHOVÉ CESTO


Sladké tvarohové cesto sa dá využiť ako náhrada kysnutého cesta na rôzne koláče, buchty, záviny, šatôčky a podobne. Je jednoduché, nadýchané a vláčne. Zvládne ho aj začiatočník.


Suroviny
250 tvaroh krémový
2 ks vajcia
125g cukor kryštálový
soľ
5 PL olej
400g múka hladká
1 prášok do pečiva (cca 8g)

Postup
Tvaroh dobre zmiešam s vajíčkami, cukrom, štipkou soli a olejom. K tekutej zmesi preosejem zmiešanú múku s práškom do pečiva a jemne premiešavam (lyžicou), kým sa všetky suroviny spoja. Hotové cesto nechám odpočívať 15 - 20 minút.
Následne cesto upotrebím podľa zámeru - robím z neho koláče, šatôčky, buchty, záviny..
Z uvedeného množstva cesta vyjde napríklad 16 ks šatôčok ako je na obrázku, alebo 2 záviny, prípadne 1 väčší koláč na plech, alebo 2 menšie guľaté.



UKÁŽKA VÝROBY ŠATÔČOK 
Kým cesto odpočíva, očistím jablká od jadier a stopiek. Šupku, ak je v poriadku, ponechám.
Očistené jablká nakrájam na plátky.
Cesto rozdelím na dve polovice a obe rozvaľkám do kruhu (na výšku asi 4 mm), bude z nich po 8ks šatôčok (spolu 16ks).
Kruh cesta rozrežem na 8 rovnakých častí (trojuholníkov). Pri špici cesto niekoľkokrát pozdĺžne narežem a na spodnú časť poukladám plátky jabĺk. Posypem ich vanilkovým cukrom a škoricou.
Jablká prekryjem cestom (špicom trojuholníka) a pripravené šatôčky preložím na plech s papierom (podložkou na pečenie).
Potriem ich rozšľahaným vajcom a dám piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C. Pečiem asi 20 minút. Cesto sa pekne nafúkne (viď obrázok šatôčky pred a po).
S druhou polovicou cesta postup zopakujem, alebo urobím napríklad menší guľatý koláč (na obrázku je jablkový s čučoriedkami).
Ten však pečiem o čosi dlhšie, cca 35-40 minút pri tej istej teplote ako šatôčky (180°C).
Hotový koláč je veľkosťou akurát na veľký plytký tanier. 
Všetky výrobky sú jemné, mäkké, nadýchané (viď obrázky) a zostanú vláčne aj do ďalšieho dňa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly