streda 21. novembra 2018

UNIVERZÁLNE NEKYSNUTÉ CESTO - na sladko
Sladké tvarohové cesto


Sladké tvarohové cesto sa dá využiť ako univerzálna náhrada kysnutého cesta na rôzne koláče, buchty, záviny, šatôčky, rožteky a podobne. Je jednoduché, rýchle, nadýchané a vláčne. Zvládne ho aj začiatočník.


Suroviny
250 g krémový tvaroh
2 ks vajcia
100 g kryštálový cukor
soľ
5 PL olej
400 g hladká múka
1 čl prášok do pečiva

Postup
Tvaroh dobre zmiešam s vajíčkami, cukrom, štipkou soli a olejom
K tekutej zmesi preosejem múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešavam (lyžicou), kým sa všetky suroviny spoja. 
Hotové cesto nechám odpočívať 15 - 20 minút.
 

Následne cesto upotrebím podľa zámeru, má skutočne široké využite. Robím z neho rôzne koláče - jednotlivé, alebo na celý plech, plnené šatôčky, buchty, rožteky, záviny, škoricové hniezda, dokonca aj dukátové buchtičky.

Z uvedeného množstva cesta vyjde napríklad 16 ks šatôčok ako je na obrázku, alebo 2 záviny, prípadne 1 väčší koláč na plech, alebo 2 menšie guľaté.



UKÁŽKA VÝROBY ŠATÔČOK 
Kým cesto odpočíva, očistím jablká od jadier a stopiek. Šupku, ak je v poriadku, ponechám.
Očistené jablká nakrájam na plátky.
Cesto rozdelím na dve polovice a obe rozvaľkám do kruhu (na výšku asi 4 mm), bude z nich po 8ks šatôčok (spolu 16ks).
Kruh cesta rozrežem na 8 rovnakých častí (trojuholníkov). Pri špici cesto niekoľkokrát pozdĺžne narežem a na spodnú časť poukladám plátky jabĺk. Posypem ich vanilkovým cukrom a škoricou.
Jablká prekryjem cestom (špicom trojuholníka) a pripravené šatôčky preložím na plech s papierom (podložkou na pečenie).
Potriem ich rozšľahaným vajcom a dám piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C. Pečiem asi 20 minút. Cesto sa pekne nafúkne (viď obrázok šatôčky pred a po).
S druhou polovicou cesta postup zopakujem, alebo urobím napríklad menší guľatý koláč (na obrázku je jablkový s čučoriedkami).
Ten však pečiem o čosi dlhšie, cca 35-40 minút pri tej istej teplote ako šatôčky (180°C).
Hotový koláč je veľkosťou akurát na veľký plytký tanier. 
Všetky výrobky sú jemné, mäkké, nadýchané (viď obrázky) a zostanú vláčne aj do ďalšieho dňa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly