štvrtok 1. júla 2010

KVÁSKOVÝ CHLIEB (semiačkový)


Suroviny
500 g hladká múka
100 g zmes semiačok, jadierok a ovsených vločiek
400 g kvások 
1,5 dl vlažná voda
1 čl rasce
1 čl soli


Postup
Recept je len malou úpravou pôvodného na KVÁSKOVÝ CHLIEB (základný), ktorý som tu doplnila o semienka ľanu, sezamu, tekvicové a slnečnicové jadierka a ovsené vločky. Pridala som tiež viac kvásku. Pri tomto chlebe zvyknem niekedy nahradiť časť bielej múky celozrnnou. Pri celozrnných múkach však treba rátať s tým, že chlieb/pečivo z nich pripravené nemusí byť také nadýchané ako sú výrobky z bielej múky. Najskôr si pripravím semienka a jadierka, vyberám ich podľa momentálnej nálady, v množstve spolu 100g.
Z nich za hrsť odložím bokom, tie pôjdu do chlebíka vcelku, zvyšok pomeliem. Ďalej už postupujem rovnako ako pri základnom chlebe: Všetky suroviny spolu zmiešam..
.. a vypracujem cesto.
Pomúčené, prikryté utierkou ho nechám na teplom mieste nakysnúť (1-5h).
Doba kysnutia sa pri kvásku nedá stanoviť úplne presne na konkrétny čas, každý môže mať kvások inej kvality a podľa toho aj dlhú dobu kysnutia. Napríklad môj prvý kvások bol tak trochu lenivec, kým mi chlebík nakysol, prešli pokojne 3 hodiny. Aktuálne pečiem s pažravcom, ktorý dokáže chlebík krásne nakysnúť do hodiny, no stačí ďalších 5-10 minút navyše a už prekysne. Musí si to každý najskôr u seba trochu sledovať, zistiť ako je na tom ten jeho kvások a vychytať prípadné muchy.
Do studenej rúry vložím jenskú misu (alebo inú, vhodnú nádobu s vrchnákom), rúru rozohrejem približne na 230°C a prázdnu nádobu v nej nechám rozpáliť na cca 30 minút. Potom ju vyberiem, vrchnák opatrne odstránim a do spodnej časti vložím pripravené cesto. Misu prikryjem vrchnákom a vložím do rúry. Pečiem pri teplote 230°C po dobu asi 25-30 minút. Následne odstránim vrchnák, kôrku chleba potriem vodou a pri zníženej teplote 220°C nechám dopiecť asi 10-15 minút.
Upečený chlieb prikryjem utierkou a nechám na mriežke vychladnúť. Krájam najskôr o hodinu až tri (ak dokážem vzdorovať tej neskutočnej vôni).

  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly