štvrtok 1. júla 2010

KVÁSKOVÝ CHLIEB – semiačkový



Suroviny
500 g hladká múka
100 g zmes semiačok, jadierok a ovsených vločiek
400 g kvások 
1,5 dl vlažná voda
1 čl rasce
1 čl soli

Postup
Recept je len malou úpravou pôvodného na KVÁSKOVÝ CHLIEB (základný), ktorý som doplnila o semienka ľanu, sezamu, tekvicové a slnečnicové jadierka a ovsené vločky. Pridala som tiež viac kvásku. Pri tomto chlebe zvyknem niekedy nahradiť časť bielej múky celozrnnou. Pri celozrnných múkach však treba rátať s tým, že chlieb/pečivo z nich pripravené nemusí byť také nadýchané ako sú výrobky z bielej múky. 
 
Najskôr si pripravím semienka a jadierka, vyberám ich podľa momentálnej nálady, v množstve spolu 100 g.
 
 
Z nich za hrsť odložím bokom, tie pôjdu do chlebíka vcelku, zvyšok pomeliem. Ďalej už postupujem rovnako ako pri základnom chlebe: Všetky suroviny spolu zmiešam..
 
 
.. a vypracujem cesto.
 
 
Pomúčené, prikryté utierkou ho nechám na teplom mieste nakysnúť (1-5h).
 
Doba kysnutia (správne kvasenia) sa nedá stanoviť presne na konkrétny čas. Každý má kvások inej kvality, svoje robí aj počasie  teplo, chlad, sucho, vlhko  to všetko rozhoduje. V letných horúčavách sa cesto správa trochu inak ako v zime, či sychravom dni .. treba jednoducho skúšať, pozorovať a zistiť ako je na tom kvások vo vašich podmienkach.
Cesto je pripravené na pečenie, keď znásobí objem, stále je však pružné na dotyk. 
 
 
Do studenej rúry vložím jenskú misu (alebo inú, vhodnú nádobu s vrchnákom), rúru rozohrejem približne na 230°C a prázdnu nádobu v nej nechám rozpáliť na cca 30 minút. Potom ju vyberiem, vrchnák opatrne odstránim a do spodnej časti vložím pripravené cesto. Misu prikryjem vrchnákom a vložím do rúry. 
Pečiem pri teplote 230°C po dobu asi 25-30 minút. Následne odstránim vrchnák, kôrku chleba potriem vodou a pri zníženej teplote 220°C nechám dopiecť asi 10-15 minút.
 
 
Upečený chlieb prikryjem utierkou a nechám na mriežke vychladnúť. Krájam najskôr o hodinu až tri (ak dokážem vzdorovať tej neskutočnej vôni).
 
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly