Niekto by ho možno nazval "zdravý", ja toto označenie čítam pri jedlách nerada, lebo "zdravé" je veľmi relatívne. Na istom slovenskom webe o varení týmto slovkom naozaj nešetria, nachádzam ho pri jedlách s takým zložením, alebo technologickou úpravou, až mi rozum zostáva stáť. Viem pochopiť, že niekto nazve svoje jedlo "zdravším", lebo jeho varianta môže byť v čomsi zdravšia ako tá tradičná, ale "zdravý" je predsa len dosť absolútne prehlásenie 😕.
Tento koláčik by mohol potešiť fitnesky, ľudí, ktorí sú v redukčnej diéte, bezlepkáčov, alebo jednoducho kohokoľvek, kto si chce zamaškrtiť bez výčitiek. Hoci ja maškrtím bez výčitiek vždy 😄.
Suroviny
Cesto:
1/2 hrnčeka mandľovej múky
1/4 hrnčeka pohánkovej múky
1/4 hrnčeka pohánkovej múky
1/4 hrnčeka kokosovej múky
1/4 hrnčeka rozpusteného masla
1 ks vajce celé
1 - 2 ČL sladidlo (brezový cukor, kokosový, med, agáve sirup - podľa preferencií)
Plnka:
1 ks cottage cheese (200g)
1 - 2 PL sladidlo (brezový cukor, kokosový, med, agáve sirup - podľa preferencií)
1 PL citrónová šťava
Navyše:
tuk na vymastenie formy
škorica
forma = Ø18-20 cmNavyše:
tuk na vymastenie formy
škorica
hrnček = 2 dl
Postup
V miske zmiešam mandľovú múku s pohánkovou a kokosovou (mandľovú múku je možné nahradiť jemne mletými mandľami, alebo lieskovcami). Do suchej zmesi pridám rozpustené maslo, vajce a sladidlo. Všetko spolu dobre premiešam a vypracujem cesto. Formu s priemerom 18-20 cm potriem tukom a vložím do nej pripravené cesto. Rozvaľkám ho po celej ploche, kraje mierne nadvihnem, aby sa vytvorila "miska". Formu s cestom vložím do rúry vyhriatej na 180°C a pečiem asi 15 minút. Upečený korpus posypem tenkou vrstvou škorice (alebo kakaa) a nechám úplne vychladnúť.
Medzitým najemno rozmixujem cottage cheese tyčovým mixérom, osladím ho a ochutím citrónovou šťavou. Zmesou naplním vychladnutý korpus. Koláč posypem škoricou, mletými mandľami, alebo strúhanou čokoládou ako tentokrát. U nás je už nejaký čas obľúbená táto.
Cottage cheese je možné nahradiť tvarohom (podľa potreby nízkotučným), alebo kombináciou tvarohu a kyslej smotany (ak vás tuky netrápia).
Koláč sa môže podávať hneď, ale nám chutí lepšie, keď postojí do druhého dňa, plnka je vychladená a cesto si z nej preberie trochu vlhkosti.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára