Pre niekoho možno exotický, každopádne veľmi jednoduchý a osviežujúci šalát. Výborne sa hodí k pečenému, alebo grilovanému mäsu a to nielen pre chuť. Ananás pomôže mäso ľahšie stráviť, to je už asi všeobecne známy fakt.
Suroviny
Šalát
1 ks uhorka šalátová menšia
1 plátok ananás čerstvý
1 ks cibuľa červená menšia
čili paprička podľa chuti
Nálev
1 dl voda
1 - 2 čl cukor kryštálový
citrónová šťava
soľ
Postup
Rozpis surovín je orientačný, cca na 1 porciu. Uhorku buď riadne vydrhnem (ak chcem ponechať šupku), alebo jednoducho ošúpem. Nakrájam ju na asi 5-6 cm dlhé pásiky, vnútornú časť s jadierkami do šalátu nepoužívam (zjem).
Z očisteného ananásu odkrojím 1 plátok, cca 2 cm hrubý, nakrájam ho na menšie kúsky.
Cibuľu očistím, nakrájam na tenké plátky. Uhorku, ananás a cibuľu vložím do misky, premiešam, osolím a nechám postáť, kým mierne zmäknú a pustia šťavu (tú ponechám).
V rajničke na sporáku zmiešam vodu s cukrom a prehrejem, aby sa cukor rozpustil. Vychladnutý nálev pridám k šalátu, premiešam, dochutím citrónovou šťavou a nakrájanou čili papričkou.
Šalát sa môže hneď podávať, alebo nechať mierne vychladiť. Nie príliš dlho, aby uhorka zbytočne nezvädla. Citrónovú šťavu je možné nahradiť limetkovou, dá šalátu zase inú chuť.
***Receptom sa niektorí inšpirovali, tu je šalát v ich prevedení***
@Kukulienka71
@Sracz
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára