Rýchlo hotový, nenáročný na suroviny, variabilný. Verím, že ho zvládne aj
začiatočník. Môžete ho urobiť s
ovocím už na panvici, alebo prázdny a následne ochutiť - natrieť obľúbeným krémom, ozdobiť ovocím, strúhanými
orechmi, čokoládou, naplniť tvarohom, či šľahačkou a preložiť, potrieť
lekvárom, posypať škoricou, stočiť do rolády.. záleží na vás. Nech vás však neprekvapí, že tak rýchlo ako bude upečený, sa aj zje 😋
Suroviny
2 ks vajcia celé
2 PL múka (polohrubá, alebo hladká)
2 čl cukor vanilkový
1 PL mlieko
ovocie
2 PL múka (polohrubá, alebo hladká)
2 čl cukor vanilkový
1 PL mlieko
ovocie
Postup
Ovocie pripravím vopred. Očistím ho a podľa potreby nakrájam. Robievam tento koláč s čerstvým hroznom, ringlotami, jahodami, čučoriedkami, slivkami. Ovocie si väčšinou prekrojím na polovicu, alebo ho nakrájam na plátky (záleží od typu ovocia). Tu som mala guľaté hrozno, bolo menšie, nechala som ho vcelku.
Vajcia rozdelím do dvoch misiek, zvlášť žĺtky a zvlášť bielky. Žĺtky vyšľahám s cukrom, pridám mlieko, múku (polohrubú, alebo hladkú) a dobre premiešam. Z bielkov vyšľahám tuhý sneh a jemne ho spojím so žĺtkovou zmesou. Cesto má byť ľahučké, nadýchané od snehu. Potom má hotový koláč konzistenciu piškóty, nie palacinky.
Cesto vyklopím do rozhorúčenej panvice (priemer cca 26 cm) ..
.. a šikovne rozotriem do strán. Ak práve nemáte panvicu s nepriľnavým povrchom, použite podľa potreby tuk.
Navrch rýchlo poukladám ovocie a panvicu prikryjem pokrievkou. Ako píšem v úvode, ovocie môžete prípadne vynechať, upiecť len "piškótový korpus" a dotvoriť ho následne. Pečiem ho pri nižšej teplote, cca 5-7 minút. Na plyne je dobre použiť kovovú platničku pre rovnomernejší rozptyl tepla. S inými typmi sporákov skúsenosť nemám.
Keď je spodná strana upečená, koláč obrátim a dopečiem druhú. Bez ovocia je to s obracačkou hračka, s ovocím asi podľa toho, ako je kto zručný. Myslím, že s použitím taniera to zvládne každý - koláč jednoducho z panvice opatrne zošuchnite na primerane veľký plytký tanier, prikryte ho panvicou, s chňapkami na rukách ich oba spolu prichyťte (tanier+panvicu) a rýchlym obratom otočte tak, aby sa koláč na panvicu preklopil ovocnou stranou nadol. Dúfam, že je to zrozumiteľné 😉 Rozhodne je to jednoduchšie ako to možno znie z popisu.
Keď sa upečie aj ovocná strana, hotový koláč znovu preklopím na tanier. Je takýto zlatistý a mäkučký ako klasický piškótový korpus.
Podľa potreby ho ešte ochutím škoricou, vanilkou, alebo cukrom. Do cesta ho veľa nedávam, teda ak máte radi sladšie, pridajte si podľa seba (do cesta, alebo k ovociu).
V lete som ho robila viackrát, tu je napríklad s väčším, poleným hroznom.
Overený je aj v bezlepkovej verzii s kukuričnou a pohánkovou múkou (1:1), chuť je však už potom veľmi špecifická po týchto dvoch surovinách a viem zo skúsenosti, že nie každému sadne. To je on, s ringlotami.
Koláč je skutočne ľahký, rýchlo hotový a vhodný aj pre 1 osobu, je to takmer jednohubka :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára