Recept vznikol pôvodne ako spontánna improvizácia, no zažil už niekoľko repríz.
Suroviny
360 g kapusta
300 g zemiaky
1 zväzok cibuľka jarná
4 - 5 strúčikov cesnak
1 hrsť vňať petržlenová
1 hrsť pažítka čerstvá
korenie čierne mleté
paprika červená mletá
1/2 čl kari korenie
soľ
šťava limetová (citrónová)
1 - 2 ks vajce
1 PL múka kukuričná
1 PL múka pohánková
tuk
360 g kapusta
300 g zemiaky
1 zväzok cibuľka jarná
4 - 5 strúčikov cesnak
1 hrsť vňať petržlenová
1 hrsť pažítka čerstvá
korenie čierne mleté
paprika červená mletá
1/2 čl kari korenie
soľ
šťava limetová (citrónová)
1 - 2 ks vajce
1 PL múka kukuričná
1 PL múka pohánková
tuk
Postup
Surovú kapustu nakrájam na drobnejšie kúsky, surové zemiaky postrúham (väčšie slzičky). Aby nesčerneli, pokvapkám ich trochou šťavy z limetky. Cesnak nasekám, rovnako aj petržlenovú vňať a pažítku. Ochutím čerstvo mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a trochou kari korenia. Hodí sa aj čili. Aby zmes držala pokope, použijem vajíčka a múku (kukuričnú + pohánkovú). Všetky suroviny spolu dobre premiešam.
Placky robím v panvičke na lievance, dobre rozhorúčenej, iba jemne potretej tukom. Na jednu placku ide 1 kopcovitá PL zmesi. Obraciam ich jemne, aby sa nerozpadli. Rozpis je na 15 - 16 ks, záleží od hrúbky placky.
Hotové ukladám priamo na tanier, nie je treba použiť papierovú kuchynskú utierku na odkvapkanie tuku ako pri vyprážaní. Vyprážané však budú zase chrumkavejšie. To už je na každom akú verziu zvolí.
Placky podávam samostatne, alebo ako prílohu (napríklad s grilovaným halloumi syrom a sezónnou zeleninou). Hodí sa k nim aj pikantný džem, alebo čatní. Halloumi je syr vhodný na grilovanie, dostať ho kúpiť pomerne bežne, ak však radi experimentujete a preferujte domáce výrobky, môžete si aj tento zaujímavý syr vyrobiť doma.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára