Jahňacie nemávame príliš často, ale na jar, resp. k Veľkej noci nesmie u nás chýbať.
Suroviny
1,5 kg stehno jahňacie
5 - 6 ks šalotka menšia
3 ks mrkva
2 ks cibuľka jarná
1 ks cesnak celá hlavička
víno červené na podliatie
rozmarín čerstvý
mäta čerstvá
čili paprička
mlieko
soľ
2 - 3 strúčiky cesnak
3 ks mrkva
2 ks cibuľka jarná
1 ks cesnak celá hlavička
víno červené na podliatie
rozmarín čerstvý
mäta čerstvá
čili paprička
mlieko
soľ
2 - 3 strúčiky cesnak
Postup
Mäso očistím a
zvyčajne nechám odstáť v mlieku 1-2 dni. Do mlieka pridávam aj soľ a
zopár strúčikov cesnaku (prelisovaného). Neskôr už mäso vôbec nesolím,
po tomto kúpeli je slané akurát.
Odležané, odkvapkané stehno preložím do jenskej misy, pridám k nemu očistenú šalotku, mrkvu, jarnú cibuľku a cesnak zbavený časti vrchnej šupky, rozkrojený na polovicu. Ochutím bylinkami, pridám jednu malú chilli papričku a podlejem vínom. Pečiem v rúre cca 3-4 hodiny na 150 - 160°C, záleží na veľkosti mäsa, aj na tom ako bolo jahňa staré. Pečiem ho radšej dlhšie a pri nižšej teplote. V prípade potreby prelievam výpekom, aby bolo šťavnaté, alebo obraciam. Takto vyzeralo stehno asi po hodine pečenia. Prebytočnú šťavu odoberám, aby sa stehno nedusilo. Neskôr, keď sa časť tekutiny odparí, zíde sa zase na preliatie.
Hotové mäso je mäkké, pekne sa oddeľuje od kosti.
Odležané, odkvapkané stehno preložím do jenskej misy, pridám k nemu očistenú šalotku, mrkvu, jarnú cibuľku a cesnak zbavený časti vrchnej šupky, rozkrojený na polovicu. Ochutím bylinkami, pridám jednu malú chilli papričku a podlejem vínom. Pečiem v rúre cca 3-4 hodiny na 150 - 160°C, záleží na veľkosti mäsa, aj na tom ako bolo jahňa staré. Pečiem ho radšej dlhšie a pri nižšej teplote. V prípade potreby prelievam výpekom, aby bolo šťavnaté, alebo obraciam. Takto vyzeralo stehno asi po hodine pečenia. Prebytočnú šťavu odoberám, aby sa stehno nedusilo. Neskôr, keď sa časť tekutiny odparí, zíde sa zase na preliatie.
Hotové mäso je mäkké, pekne sa oddeľuje od kosti.
Jahňa podávam napríklad s jednoduchými pečenými zemiakmi (predvarené zemiaky pozdĺžne
prekrojené na polovice, rozložené na plechu, pokvapkané olejom, posypané
mladučkou pažítkou, ochutené soľou, upečené do chrumkava), alebo s krajcom domáceho, čerstvo upečeného kváskového chleba.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára