Keď som v obchode náhodu natrafila na pekné podlhovasté zemiaky (tzv. rožkové) varný typ C, spomenula som si na recept na hranolky od užívateľa @2010 z varecha.sk. Príprava je síce náročnejšia ako keď sa len zemiaky šupnú do horúceho oleja a vypražia, ale výsledok stojí za to. Zároveň je to aj návod na polotovar - hranolky do mrazničky.
Suroviny
zemiaky - varný typ C
cukor
soľ
Postup
Zemiaky nechám v šupke a dobre ich umyjem.
Nakrájam na hranolky.
Vložím do misy, zalejem horúcou vodou a pridám lyžicu cukru. Takto nechám odstáť 15 minút. Zemiaky scedím a vysuším kuchynskou utierkou.
Rozložím na tácku a dám na 15 minút do mrazničky.
Hranolky vyprážam na masti, alebo oleji, len pár minút a pri nižšej teplote (cca 160°C)
Potom ich vyberiem a nechám odkvapkať. Po vychladnutí sú pripravené ako polotovar do mrazničky..
.. alebo ich dokončím - vypražím. Teraz pri vyššej teplote (cca 180°C), do zlata. Po odkvapkaní od oleja ich ochutím. Hranolky sú vonku chrumkavé a vnútri mäkké.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára