Bezlepkový chlebík, pri ktorom netreba rátať kalórie. Je vyrobený bez použitia múky a droždia.
Suroviny
2 hrnčeky ľanových semienok
(alebo 50:50 ľan:sezam)
1 čl sóda bikarbóna
1 čl soľ
5 ks vajcia
1/2 hrnčeka vody
1/3 hrnčeka kokosový olej (bez vône)
tuk na vymazanie formy
hrnček = 2dl
Postup
Rúru si predhrejem na 180°C. Ľanové semienka zomeliem v mlynčeku na kávu. Vzniknutú múku zmiešam so sódou bikarbónou, soľou a rozšľahanými vajcami. Pridám vodu, kokosový olej a nechám postáť 5 minút.
Malý pekáč (25 x 18 cm) vysteliem papierom na pečenie a jemne potriem tukom. Odležané cesto doňho nalejem, zarovnám a vložím do zohriatej rúry. Pečiem pri 180°C asi 20 minút, resp. pokiaľ cesto nie je upečené. To overím, keď doňho pichnem špajdľu a nezostane na nej polosurové cesto. Hotový chlieb vytiahnem a nechám na mriežke vychladnúť.
Obvykle z neho nakrájam 16 kúskov. Pri servírovaní každý kus ešte zboku rozrežem (ako žemľu) a tak podávam (plním, alebo potriem nátierkou).
Ak tento chlieb nespotrebujeme hneď, jednotlivé porcie zamrazím a vytiahnem vždy len toľko kusov, koľko práve spotrebujeme.
Chlieb je vhodný pri bezlepkovej, nízkosacharidovej, protikvasinkovej/protiplesňovej* diéte, alebo paleo stravovaní.
*** Niektorí sa už receptom inšpirovali a takto sa im plochý ľanový chlieb podaril***
@Cesminaz
@Alena77
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára