piatok 1. januára 2010

ÍRSKY CHLIEB bez kvasníc a bez miesenia (Irish soda bread)



Suroviny
450g hladká múka (T650)
1čl sóda bikarbona
1čl soľ
1čl mletá rasca
500g biely jogurt


Postup
V mise najskôr dobre zmiešam múku, sódu bikarbonu, soľ a rascu. Potom pridám jogurt.
Všetko zamiešam iba toľko, aby sa suroviny spojili, cesto sa nesmie miesiť. Miesenie je nežiadúce, chlebík po ňom bude ubitý. Suroviny preto len jemne premiešam, aby vznikla kompaktná hmota. 
V papieri na pečenie ju vložím do jenskej misy.
Pečiem presne 60 minút, na 190°C. Hotový chlieb nechám chladnúť na mriežke, prikrytý utierkou. Krájam až vychladnutý. 




 

Chlieb je vhodnou alternatívou pre ľudí s intoleranciou kvasníc. Cesto na tento chlieb nekysne, sóda bikarbona ho iba jemne skyprí, je aj ľahšie stráviteľný. Pozor, suroviny treba pri spracovaní len jemne premiešať, iba toľko, aby sa spojili, inak bude cesto príliš ubité, chlieb sa nezdvihne (nekysne, nemá ho čo zodvihnúť) a nebude mať očká.
Chlieb vydrží cca týždeň (ak sa skôr nezje), treba ho však skladovať na suchom a chladnom mieste.

1 komentár:

Printfriendly