450 g hladká múka (T650)
1 čl sóda bikarbóna
1 čl soľ
1 čl mletá rasca
500 g biely jogurt
Postup
Do misy preosejem múku, sódu bikarbónu, soľ a rascu. Zľahka vmiešam jogurt, iba toľko, aby sa suroviny spojili.
Cesto sa nesmie miesiť - miesenie je nežiadúce, chlebík po ňom bude
ubitý. Suroviny preto len jemne premiešam, aby vznikla kompaktná hmota.
V papieri na pečenie ju vložím do jenskej misy.
Pečiem v rozohriatej rúre, presne 60 minút na 190°C. Hotový chlieb nechám vychladnúť na mriežke, prikrytý utierkou.
Chlieb je vhodnou alternatívou pre ľudí s intoleranciou
kvasníc. Cesto na tento chlieb nekysne, sóda bikarbona ho iba jemne skyprí, je aj ľahšie stráviteľný. Pozor, suroviny treba pri spracovaní len jemne premiešať, iba toľko, aby sa spojili, inak bude cesto príliš ubité, chlieb sa nezdvihne (nekysne, nemá ho čo zodvihnúť) a nebude mať očká.
Chlieb vydrží cca týždeň (ak sa skôr nezje), treba ho však skladovať na suchom a chladnom mieste.
Aktualizované 11.07.2025
Podobný robievam, je super.
OdpovedaťOdstrániť