streda 1. septembra 2010

AKO VARIŤ CESTOVINY? Jednoducho!


Človek by si myslel, že uvariť cestoviny je jednoduché. Lenže potom navštívi pár gastrozariadení a odchádza znechutený, lebo ich dostane rozvarené alebo polosurové. Nerozumiem, veď uvariť cestoviny je snáď tá najľahšia vec na svete. Ak by nie, tu je krátky návod pre začiatočníkov. 


1. Do primerane veľkého hrnca nalejem vodu.
Na cestoviny je štandardný pomer 1:10 (1 diel cestovín : 10 dielov vody).
Napríklad 100 g cestovín = 1 liter vody.

2. Vodu privediem k varu a osolím.

3. Do vriacej vody pridám cestoviny, teplotu trochu znížim (len aby nevrela divoko a nevykypela) a za občasného premiešania varím 8–15 minút. Čas závisí od typu cestovín, ak varím kupované orientačne sa riadim návodom na obale, no najlepšie je ich jednoducho okoštovať. Správne uvarené cestoviny majú byť al dente (na „skus“ – na zhryz).
 
4. Hotové cestoviny nechám krátko odkvapkať a ihneď servírujem.
Neprelievam studenou vodou! 
 
 
*Prelievanie studenou vodou po ich uvarení „aby sa nelepili“ je zbytočné. Keď ich hneď po uvarení spojím s omáčkou a servírujem, lepiť sa nebudú. Ak ich podávam ako prílohu, stačí pár kvapiek oleja, plátok masla, či lyžica bravčovej masti (podľa typu prílohy).
Prelievanie cestovín chladnou vodou má zmysel napríklad v studenej kuchyni (príprava cestovinového šalátu).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly