nedeľa 1. augusta 2010

NETRADIČNÁ ZELENINOVÁ POLIEVKA

 
 
Suroviny
1 ks cibuľa
1 ks cuketa
2 ks mrkva
3 ks zemiaky
1 hrsť hrášok
1 hrsť kukurica
1 PL ryža
1 PL červená šošovica
1 PL arašidové maslo
soľ, mletá červená paprika, chilli
kurkuma
tuk


Postup
Na tuku orestujem na pásiky nakrájanú cibuľu, na menšie kúsky nakrájanú cuketu, mrkvu a zemiaky
 
Podľa potreby osolím, ochutím ml. červenou paprikou a čili, pre farbu pridám trošku kurkumy (len na špičku noža). 
Zalejem vodou (alebo zeleninovým vývarom) a na najslabšom výkone varím asi 1h
 
Pri takomto pomalom varení (ideálne pod bodom varu, resp. na jeho hranici) si zelenina zachová aj napriek dlhej tepelnej úprave svoju farbu a chuť, aj po hodine varenia je napríklad mrkva stále chrumkavá. 
 
Po hodine pridám do polievky hrášok, kukuricu, prepláchnutú ryžu, červenú šošovicu a arašidové maslo
Premiešam a ešte povarím, kým nie je ryža mäkká. 
 
Plameň je počas celej doby stiahnutý na minimum (slow cooking), tak si zelenina zachová chrumkavosť, farbu, chuť, aj viac prospešných látok ako pri klasickej tepelnej úprave. 
Chuť polievky je vynikajúca.
 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly