sobota 1. mája 2010

POLIEVKA Z PEČENÝCH PARADAJOK

 
 
Suroviny
1 kg paradajky
1 ks červená paprika
1-2 ks cibuľa
2 ks zemiak
1 ks cesnak (celá hlavička) 
2-3 ks bobkový list
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
muškátový oriešok, škorica
čerstvý tymián
olivový olej
cukor, citrón
zeleninový vývar
soľ


 
Postup
Zeleninu očistím, umyjem a nakrájam. Paradajky, papriku, cibuľu a zemiaky na väčšie kusy, cesnak môže ostať v strúčikoch. 
 
Rozložím ich na plech vystlaný papierom na pečenie, osolím, ochutím mletou červenou paprikou, čiernym korením a škoricou
 
Na vrch pridám niekoľko vetvičiek čerstvého tymiánu a bobkový list
 
Zeleninu pokvapkám olivovým olejom a plech vložím do rúry. 
 
 
Pečiem asi 45 minút pri 180°C, podľa potreby premiešam. Pred koncom pečenia prisypem trochu kryštálového cukru, ktorý skaramelizuje, osladí paradajky a dodá zmesi príjemnú chuť. 

 
Upečenú zeleninu aj so šťavou preložím do hrnca, zalejem vývarom a krátko prevarím. 
 
 
Zmes rozmixujem ponorným mixérom, podľa potreby dochutím soľou, strúhaným muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. 
 
Ak je polievka príliš hustá, ešte ju zriedim vývarom, alebo vodou. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete prepasírovať. 
 
Podávam s kockami tvrdého syra, mozzarellou, burratou, domácimi krutónmi, smotanou a podobne. 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly