Suroviny
1 kg paradajky
1 ks červená paprika
1-2 ks cibuľa
2 ks zemiak
1 ks cesnak (celá hlavička)
2-3 ks bobkový list
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
muškátový oriešok, škorica
čerstvý tymián
olivový olej
cukor, citrón
zeleninový vývar
soľ
Postup
Zeleninu očistím, umyjem a nakrájam. Paradajky, papriku, cibuľu a zemiaky na väčšie kusy, cesnak môže ostať v strúčikoch.
Rozložím ich na plech vystlaný papierom na pečenie, osolím, ochutím mletou červenou paprikou, čiernym korením a škoricou.
Na vrch pridám niekoľko vetvičiek čerstvého tymiánu a bobkový list.
Zeleninu pokvapkám olivovým olejom a plech vložím do rúry.
Pečiem asi 45 minút pri 180°C, podľa potreby premiešam. Pred koncom pečenia prisypem trochu kryštálového cukru, ktorý skaramelizuje, osladí paradajky a dodá zmesi príjemnú chuť.
Upečenú zeleninu aj so šťavou preložím do hrnca, zalejem vývarom a krátko prevarím.
Zmes rozmixujem ponorným mixérom, podľa potreby dochutím soľou, strúhaným muškátovým orieškom a citrónovou šťavou.
Ak je polievka príliš hustá, ešte ju zriedim vývarom, alebo vodou. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete prepasírovať.
Podávam s kockami tvrdého syra, mozzarellou, burratou, domácimi krutónmi, smotanou a podobne.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára