štvrtok 1. apríla 2010

KVÁSKOVÝ CHLIEB (základný)


Na prípravu dobrého chleba vlastne stačia dve základné suroviny - múka a voda. Z nich je urobený kvások, aj samotné cesto, zvyšok je už len na ochutení.


Suroviny
500 g hladká múka
300 g kvások 
1,5 dl vlažná voda
1 čl rasce
1 čl soli


Postup
Múku dobre premiešam so soľou a rascou, pridám kvások a nakoniec vodu. Zmes dobre premiešam a vypracujem cesto. Pomúčené, prikryté utierkou ho nechám na teplom mieste nakysnúť (1-5h).
Doba kysnutia sa pri kvásku nedá stanoviť úplne presne na konkrétny čas, každý môže mať kvások inej kvality a podľa toho aj dlhú dobu kysnutia (kvasenia). Napríklad môj prvý kvások bol tak trochu lenivec, kým mi chlebík nakysol, prešli 3 hodiny. Aktuálne pečiem s pažravcom, ktorý dokáže chlieb krásne nakysnúť do hodiny, no stačí ďalších 10 minút navyše a už prekysne. Aj počasie je rozhodujúce - teplo, chlad, sucho, vlhko - to všetko čas kysnutia (správne "kvasenia") ovplyvňuje. Toto je preto na každom, musíte si sami odskúšať, odsledovať, zistiť ako je na tom vás kvások vo vašich špecifických podmienkach. 
Ďalej pečiem podobným postupom ako domáci chlieb, vo vopred ohriatej uzatvorenej nádobe (jenská misa, liatinový pekáč..), cca 30 minút na 230°C, potom potriem vodou, odstránim vrchnák a dopekám pri zníženej teplote, cca 220°C asi 10-15 minút.
Po upečení chlieb nechám vychladnúť na mriežke, prikrytý čistou ľanovou utierkou. Je vhodné ho nechať úplne vychladnúť a nekrájať (táto časť je najťažšia), chlebík totiž ešte aj po upečení pracuje.
Môj úplne prvý kváskový chlieb (celozrnný pšenično-ražný) z mladého kvásku (cca 5 dňového).
Môj druhý kváskový chlieb, z bielej múky a s pridanými ľanovými semienkami.
  
Vianočný obor, z dvojitej dávky.
Kysnutý v ošatke, pečený voľne na plechu.
Kysnutý v ošatke, pečený voľne na plechu.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly