štvrtok 1. apríla 2010

KVÁSKOVÝ CHLIEB – základný


Na prípravu dobrého chleba vlastne stačia dve základné suroviny 
 múka a voda. Z nich je urobený kvások, aj samotné cesto, zvyšok je už len na ochutení.
 
 
Suroviny
500 g hladká múka
1,5 dl voda
1 čl rasca mletá
1 čl soľ


Postup
Do misy preosejem múku, dobre ju premiešam so soľou rascou, pridám kvások a nakoniec vodu. Vody môžte potrebovať aj viac, podľa toho ako riedky, či hustý máte kvások. Mieste a dolievajte postupne. 
Zmes dobre premiešam a vypracujem cesto. Pomúčené, prikryté utierkou ho nechám na teplom mieste nakysnúť (1-5h).
 
 
Doba kysnutia (správne kvasenia) sa nedá stanoviť presne na konkrétny čas. Každý má kvások inej kvality, svoje robí aj počasie  teplo, chlad, sucho, vlhko  to všetko rozhoduje. V letných horúčavách sa cesto správa trochu inak ako v zime, či sychravom dni .. treba jednoducho skúšať, pozorovať a zistiť ako je na tom kvások vo vašich podmienkach.
Cesto je pripravené na pečenie, keď znásobí objem, stále je však pružné na dotyk. 
 
 
Pečiem podobným postupom ako domáci chlieb  vo vopred zohriatej uzatvorenej nádobe (jenská misa, liatinový pekáč..), cca 30 minút na 230°C, potom potriem vodou a už bez vrchnáka dopekám pri zníženej teplote, cca 220°C asi 10-15 minút.

Po upečení nechám chlieb úplne vychladnúť na mriežke, prikrytý čistou ľanovou utierkou (bez vône pracích prostriedkov a aviváže). 

môj úplne prvý kváskový chlieb (celozrnný pšenično-ražný) z mladého, cca 5 dňového kvasu
môj druhý kváskový chlieb, z bielej múky, s pridanými ľanovými semienkami
  
vianočný, z dvojitej dávky
kysnutý v ošatke, pečený voľne na plechu
kysnutý v ošatke, pečený voľne na plechu
    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly