Na prípravu dobrého chleba vlastne stačia dve základné suroviny – múka a voda. Z nich je urobený kvások, aj samotné cesto, zvyšok je už len na ochutení.
Suroviny
500 g hladká múka
300 g ražný kvások
1,5 dl voda
1 čl rasca mletá
1 čl soľ
Postup
Do misy preosejem múku, dobre ju premiešam so soľou a rascou, pridám kvások a nakoniec vodu. Vody môžte potrebovať aj viac, podľa toho ako riedky, či hustý máte kvások. Mieste a dolievajte postupne.
Zmes dobre premiešam a vypracujem cesto. Pomúčené, prikryté utierkou ho nechám na teplom mieste nakysnúť (1-5h).
Doba kysnutia (správne kvasenia) sa nedá stanoviť presne na konkrétny čas. Každý má kvások inej kvality, svoje robí aj počasie – teplo, chlad, sucho, vlhko – to všetko rozhoduje. V letných horúčavách sa cesto správa trochu inak ako v zime, či sychravom dni .. treba jednoducho skúšať, pozorovať a zistiť ako je na tom kvások vo vašich podmienkach.
Cesto je pripravené na pečenie, keď znásobí objem, stále je však pružné na dotyk.
Pečiem podobným postupom ako domáci chlieb – vo vopred zohriatej uzatvorenej nádobe (jenská misa, liatinový pekáč..), cca 30 minút na 230°C, potom potriem vodou a už bez vrchnáka dopekám pri zníženej teplote, cca 220°C asi 10-15 minút.
Po upečení nechám chlieb úplne vychladnúť na mriežke, prikrytý čistou ľanovou utierkou (bez vône pracích prostriedkov a aviváže).
môj úplne prvý kváskový chlieb (celozrnný pšenično-ražný) z mladého, cca 5 dňového kvasu |
vianočný, z dvojitej dávky |
kysnutý v ošatke, pečený voľne na plechu |
kysnutý v ošatke, pečený voľne na plechu |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára