streda 1. novembra 2017

ZELENINOVÉ GUĽKY v SEZAME (18 - 20 ks)

Guľky, fašírky, alebo zeleninový rezeň. Ako som zistila pri prezeraní receptov, väčšinou sa pripravujú z uvarenej zeleniny. Nerozumiem prečo. Veď placky, fašírky, rezne, či guľky sa po vytvarovaní ešte tepelne upravujú (pečú, alebo vyprážajú), tak načo tú nenáročnú surovinu, akou zelenina je ešte aj predvárať?! 🙅🙅🙅 Vhodný recept som nenašla, tak som si vytvorila svoj. 
Z čerstvej zeleniny, ktorá si zachová maximum chute a čo-to aj z prospešných látok, ktoré obsahuje. Takéto zeleninové guľky sú voňavé a šťavnaté.


Suroviny
1/2 ks karfiol
2 - 3 ks mrkva
2 ks petržlen
1 ks menšia paprika
3 ks cibuľka lahôdková
3 - 4 strúčiky cesnak 
1 - 2 ks vajce
2 PL vločky ovsené (jemné, resp. drvené)
2 PL syr tvrdý strúhaný
soľ
korenie podľa chuti (mleté čierne korenie, čili, isot atď.)
bylinky podľa chuti (pažítka, petržlenová vňať, saturejka, alebo majorán)
sezam
tuk (maslo, masť, olej)


Do vegetariánskych fašírok, či guliek (ako v tomto prípade), sa dá spracovať zelenina rôzna. Vhodné je hlavne využitie koreňovej, dobre sa kombinuje s hlúbovou, ale zúžitkovať sa dajú aj iné druhy. Potrebné je nakrájať, či postrúhať ich tak, aby sa zo vzniknutej zmesi dali dobre tvarovať fašírky, guľky, rezne atď. Toto je zrejme hlavný dôvod, prečo mnohí zeleninu najskôr uvaria, z "maglajzu" sa totiž tvaruje najjednoduchšie. Našťastie, dá sa to aj efektívnejšie a chutnejšie 💁 


Postup
Očistený karfiol, mrkvu a petržlen nastrúham do vhodnej nádoby. Strúhanie na menších slzičkách zabezpečí jemnejšiu štruktúru, ale robím aj na väčších.
Pridám na kolieska nakrájanú lahôdkovú (jarnú) cibuľku, nadrobno nakrájanú papriku a pretlačený cesnak. Môže sa dať aj trocha strúhaného tvrdého syra. 
Zmes osolím, podľa chuti doplním korením (mleté čierne korenie, čili, alebo isot) a bylinkami (pažítka, petržlenová vňať, či saturejka), dobre premiešam. 
Nasleduje vajce a ovsené vločky. Začnem jedným vajíčkom a 1 PL ovsených vločiek a zmes dobre premiešam. Ak treba, pridám aj druhé vajíčko a viac ovsených vločiek (v prípade vyprážania zmes zahustite ovsenými vločkami viac, aby sa guľky nerozpadli).
Výsledná hmota je kompaktná, dajú sa z nej dobre tvarovať fašírky, resp. guľôčky.
Ak to náhodou nejde, vezmite tyčový mixér a trochu ním zmesou prebehnite, pomôže dosiahnuť potrebnú konzistenciu.
Hotovú zmes ľubovoľne tvarujem na jednotlivé fašírky, rezne, krokety, či guľôčky a ukladám na papierom vystlaný plech. Guľky tvarujem rukami namočenými v oleji a obalím ich v sezame.
Fašírky tvarujem bez oleja (sezam môžete pridať do zmesi) a po uložení na plech na ne dám plátok masla, alebo trochu bravčovej masti.
Pečiem na 200°C do "zlatista", čo je u mňa zhruba 30 minút. Po vytiahnutí z rúry ich nechám ešte chvíľu postáť na plechu (cca 3 - 5 minút), "odlepia sa" a pôjdu ľahučko dolu.
Z uvedeného množstva vyjde zruba 18 - 20 guliek.
 
 
Ako mnoho mojich receptov, aj toto jedlo je variabilné: lahôdková cibuľka sa dá zameniť za červenú, šalotku, alebo pór, karfiol za brokolicu, môžte pridať zeler, kaleráb, kvaku, cuketu, paštrnák, alebo aj cviklu.
Ovsené vločky je možné nahradiť múkou, strúhankou, uvareným pšenom, bulgurom, quinoou, kus-kusom, alebo napríklad šošovicou. Vo výsledku budete mať potom vždy inú chuť, farbu a vôňu. Varenie je predsa hra. 😉

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly