Navariť dobrú chrenovú omáčku nemusí byť až taká veda, ale keď pri tom nemôžete použiť múku, mlieko, či smotanu, to už môže byť celkom oriešok. Tu je alternatívna verzia pre tých, ktorí menované suroviny z rôznych dôvodov jesť nemôžu, či nechcú.
Suroviny
1 - 2 ks cuketa
1 - 2 PL tuk
chren čerstvý
1 - 2 PL tuk
chren čerstvý
soľ
citrónová šťava
citrónová šťava
Postup
Očistenú cuketu nakrájam na menšie kusy a na tuku krátko opečiem. Typ tuku každý použije podľa svojej potreby, u nás to bolo prepustené maslo. V prípade protikvasinkovej/protiplesňovej diéty použite kokosový olej bez vône. Cuketu podlejem vodou, len toľko, aby bola ponorená, osolím a povarím asi 15 minút.
Uvarenú cuketu tyčovým mixérom rozmixujem. Ak je omáčka príliš hustá, doriedim ju vodou, ak je riedka, nechám ju na šporáku zredukovať, kým sa odparí potrebné množstvo vody. Do hotovej omáčky pridám nastrúhaný chren. Môže sa potom ešte nahladko vymixovať. Podľa potreby dosolím, alebo dochutím šťavou z citróna. Kto sa nemusí obmedzovať, môže si v závere pridať aj smotanu, omáčka bude stále o čosi ľahšia ako keď je navyše celá múčna.
Očistenú cuketu nakrájam na menšie kusy a na tuku krátko opečiem. Typ tuku každý použije podľa svojej potreby, u nás to bolo prepustené maslo. V prípade protikvasinkovej/protiplesňovej diéty použite kokosový olej bez vône. Cuketu podlejem vodou, len toľko, aby bola ponorená, osolím a povarím asi 15 minút.
Uvarenú cuketu tyčovým mixérom rozmixujem. Ak je omáčka príliš hustá, doriedim ju vodou, ak je riedka, nechám ju na šporáku zredukovať, kým sa odparí potrebné množstvo vody. Do hotovej omáčky pridám nastrúhaný chren. Môže sa potom ešte nahladko vymixovať. Podľa potreby dosolím, alebo dochutím šťavou z citróna. Kto sa nemusí obmedzovať, môže si v závere pridať aj smotanu, omáčka bude stále o čosi ľahšia ako keď je navyše celá múčna.
Cuketa je
relatívne neutrálna, urobí potrebný objem a výrazný chren zabezpečí
chuť. Pre tento účel je možné cuketu nahradiť aj tekvicou, petržlenom, kalerábom, alebo kvakou. Ja ich podľa potreby striedam. Podobne jednoducho urobíte aj kôprovú omáčku.
Takto
upravené sú potom vhodnou alternatívou pri niektorých zdravotných
problémoch, napríklad súvisiacich s trávením, pri šetriacej, alebo
redukčnej diéte, nízkosacharidovej, protiplesňovej (protikvasinkovej)* diéte, bezlepkovej, bezlaktózovej, v rámci
vegánskej stravy a podobne.
Kto nemôže klasickú knedľu, možno k omáčke
uvíta túto zeleninovú. Ja ju robím z kalerábu, ten sa mi osvedčil najviac.
*Zvyčajne
má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených
len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a
postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.
***Receptom sa inšpiroval @Altyn, takto vyzerá jedlo v jeho podaní (s pridanou šľahačkovou smotanou)***
***Pridala sa aj veľmi milá a príjemná osôbka Editka z Prešova a takto sa podarilo jedlo jej (kombinácia tekvice, mrkvy a chrenu)***
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára