nedeľa 19. júna 2016

CHRENOVÁ OMÁČKA úplne inak


Navariť dobrú chrenovú omáčku nemusí byť až taká veda, ale keď pri tom nemôžete použiť múku, mlieko, či smotanu, to už môže byť celkom oriešok. Tu je alternatívna verzia pre tých, ktorí menované suroviny z rôznych dôvodov jesť nemôžu, či nechcú.


Suroviny
1 - 2 ks cuketa
1 - 2 PL tuk
chren čerstvý
soľ
citrónová šťava


Postup
Očistenú cuketu nakrájam na menšie kusy a na tuku krátko opečiem. Typ tuku každý použije podľa svojej potreby, u nás to bolo prepustené maslo. V prípade protikvasinkovej/protiplesňovej diéty použite kokosový olej bez vône. Cuketu podlejem vodou, len toľko, aby bola ponorená, osolím a povarím asi 15 minút.
 Chrenová omáčka úplne inak (fotorecept) - obrázok 2Uvarenú cuketu tyčovým mixérom rozmixujem. Ak je omáčka príliš hustá, doriedim ju vodou, ak je riedka, nechám ju na šporáku zredukovať, kým sa odparí potrebné množstvo vody. Do hotovej omáčky pridám nastrúhaný chren. Môže sa potom ešte nahladko vymixovať. Podľa potreby dosolím, alebo dochutím šťavou z citróna. Kto sa nemusí obmedzovať, môže si v závere pridať aj smotanu, omáčka bude stále o čosi ľahšia ako keď je navyše celá múčna.
Cuketa je relatívne neutrálna, urobí potrebný objem a výrazný chren zabezpečí chuť. Pre tento účel je možné cuketu nahradiť aj tekvicou, petržlenom, kalerábom, alebo kvakou. Ja ich podľa potreby striedam. Chrenová omáčka úplne inak (fotorecept) - obrázok 4 Podobne jednoducho urobíte aj kôprovú omáčku. Chrenová omáčka úplne inak (fotorecept) - obrázok 5 
Takto upravené sú potom vhodnou alternatívou pri niektorých zdravotných problémoch, napríklad súvisiacich s trávením, pri šetriacej, alebo redukčnej diéte, nízkosacharidovej, protiplesňovej (protikvasinkovej)* diéte, bezlepkovej, bezlaktózovej, v rámci vegánskej stravy a podobne.  
Kto nemôže klasickú knedľu, možno k omáčke uvíta túto zeleninovú. Ja ju robím z kalerábu, ten sa mi osvedčil najviac. Chrenová omáčka úplne inak (fotorecept) - obrázok 6 
*Zvyčajne má protikvasinková diéta niekoľko fáz, na jej začiatku je povolených len zopár potravín, neskôr je to voľnejšie. Uistite sa, že suroviny a postupy v tomto recepte sú v súlade s Vašimi aktuálnymi potrebami, v prípade pochybností sa poraďte s Vašim ošetrujúcim lekárom.


***Receptom sa inšpiroval @Altyn, takto vyzerá jedlo v jeho podaní (s pridanou šľahačkovou smotanou)***

***Pridala sa aj veľmi milá a príjemná osôbka Editka z Prešova a takto sa podarilo jedlo jej (kombinácia tekvice, mrkvy a chrenu)***

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly