piatok 27. mája 2016

SLANÝ ZEMIAKOVÝ KOLÁČ (zemiaková pizza)


Pečené zemiaky inak ako je bežné, netradičná príloha, zaujímavé hlavné jedlo. Celiatici ho môžu využiť ako bezlepkovú pizzu, dá sa pripraviť aj v bezlaktózovej verzii (ak na oblohu použijete napríklad bezlaktózovú mozzarellu). V prípade bezmäsitej oblohy je tiež vhodné pre vegetariánov.

Suroviny
zemiaky
syr
tuk na vymastenie
soľ
*slanina, koreniny, bylinky, paprička čili, cibuľka jarná, cesnak, pažítka atď. 


Postup
Základom receptu sú zemiaky a syr (rôzne druhy, vrátane bryndze), ďalej si každý pridá čo má rád, môže a chce. Množstvá surovín neuvádzam, je to typ receptu, kde ide skôr o myšlienku, než gramáže.
Množstvo zemiakov volím podľa počtu stravníkov, veľkosti obruče a hladu, ostatné suroviny úmerne k nim. Najskôr teda pripravím obruč (z tortovej formy) a podľa nej odmeriam potrebné množstvo zemiakov. Obruč na obrázku má priemer 18 cm.
Zemiaky poriadne umyjem, povykrajujem očká a v šupke ich dám variť do osolenej vody na cca 10 - 15 minút (podľa veľkosti a typu zemiakov). Nemajú byť dovarené úplne, len toľko, aby sa dali rozpučiť. Kým sa varia, pripravím si plech na pečenie a ostatné suroviny.
Vhodný plech (o niečo väčší ako obruč) potriem tukom. Typ tuku si určí každý podľa svojich potrieb a možností, ja na zemiaky najradšej používam bravčovú masť.
Na plech položím obruč z tortovej formy, vložím do nej čiastočne vychladnuté uvarené zemiaky a tlakom ruky (lyžice, žufanky) popučím tak, aby pokryli celý spodok a vytvorili súvislú vrstvu.
Obruč opatrne snímem, zostane len samotný korpus na plechu.
Zemiaky navrchu aj po bokoch omastím, môžu sa aj okoreniť. Vkladám ich do rúry vyhriatej na 200 °C a pri rovnakej teplote pečiem 20 - 25 minút, resp. pokým nie sú dozlata (do chrumkava) upečené.
Hotový korpus vytiahnem z rúry a hneď naňho navrstvím strúhaný syr (tu som dala čedar). Ďalej už si suroviny pridá každý podľa ľubovôle, napríklad trochu praženej slaninky...
... a vrátim do rúry, zapiecť na cca 3 minúty, resp. kým sa rozpustí syr.
Hotové jedlo preložím na tanier, prihodím pár koliesok čerstvej čili papričky, vňate mladého cesnaku...
... a posypem nadrobno nasekanou čerstvou pažítkou.
Zvyčajne podávam s ochutenou kyslou smotanou (napr. smotana + cesnak).
Jedlo je variabilné a dá sa využiť na viacero spôsobov (hlavné jedlo, príloha, olovrant atď.). Tak isto suroviny sa dajú rôzne obmieňať, čo znamená nové a nové chute.
Syr pokojne vymeňte za bryndzu - kombinácia nové zemiaky, mladá cibuľka a májová bryndza bude výborným jarným trojbojom. Jedlo môže mať XY variácií, od základnej (zemiaky a nejaký typ syra), až po náročnejšiu, záleží len na vašej fantázii. Ak sa necháte inšpirovať, poteším sa každej jednej. Prajem vám dobrú chuť :-)



*** Niektorí sa už receptom inšpirovali a takto sa im jedlo vydarilo***

                                         @
Zuzanka1367 



                                         @Frezia68

                                         @Tiginko


                                          @Mijaita


                                         @Violeta

 
                                         @Babkamt
                                        
                                         @Salinka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly