Pečené zemiaky inak ako je bežné, netradičná príloha, zaujímavé hlavné jedlo. Celiatici ho môžu využiť ako bezlepkovú pizzu, dá sa pripraviť aj v bezlaktózovej verzii (ak na oblohu použijete napríklad bezlaktózovú mozzarellu). V prípade bezmäsitej oblohy je tiež vhodné pre vegetariánov.
Suroviny
zemiaky
syr
tuk na vymastenie
soľ
*slanina, koreniny, bylinky, paprička čili, cibuľka jarná, cesnak, pažítka atď.
Postup
Základom receptu sú zemiaky a syr (rôzne druhy, vrátane bryndze), ďalej si každý pridá čo má rád, môže a chce. Množstvá surovín neuvádzam, je to typ receptu, kde ide skôr o myšlienku, než gramáže.
Množstvo zemiakov volím podľa počtu stravníkov, veľkosti obruče a hladu, ostatné suroviny úmerne k nim. Najskôr teda pripravím obruč (z tortovej formy) a podľa nej odmeriam potrebné množstvo zemiakov. Obruč na obrázku má priemer 18 cm.
Zemiaky poriadne umyjem, povykrajujem očká a v šupke ich dám variť do osolenej vody na cca 10 - 15 minút (podľa veľkosti a typu zemiakov). Nemajú byť dovarené úplne, len toľko, aby sa dali rozpučiť. Kým sa varia, pripravím si plech na pečenie a ostatné suroviny.
Vhodný plech (o niečo väčší ako obruč) potriem tukom. Typ tuku si určí
každý podľa svojich potrieb a možností, ja na zemiaky najradšej používam
bravčovú masť.Zemiaky poriadne umyjem, povykrajujem očká a v šupke ich dám variť do osolenej vody na cca 10 - 15 minút (podľa veľkosti a typu zemiakov). Nemajú byť dovarené úplne, len toľko, aby sa dali rozpučiť. Kým sa varia, pripravím si plech na pečenie a ostatné suroviny.
Na plech položím obruč z tortovej formy, vložím do nej čiastočne vychladnuté uvarené zemiaky a tlakom ruky (lyžice, žufanky) popučím tak, aby pokryli celý spodok a vytvorili súvislú vrstvu.
Obruč opatrne snímem, zostane len samotný korpus na plechu.
Zemiaky navrchu aj po bokoch omastím, môžu sa aj okoreniť. Vkladám ich do rúry vyhriatej na 200 °C a pri rovnakej teplote pečiem 20 - 25 minút, resp. pokým nie sú dozlata (do chrumkava) upečené.
Hotový korpus vytiahnem z rúry a hneď naňho navrstvím strúhaný syr (tu som dala čedar). Ďalej už si suroviny pridá každý podľa ľubovôle, napríklad trochu praženej slaninky...
... a vrátim do rúry, zapiecť na cca 3 minúty, resp. kým sa rozpustí syr.
Hotové jedlo preložím na tanier, prihodím pár koliesok čerstvej čili papričky, vňate mladého cesnaku...
... a posypem nadrobno nasekanou čerstvou pažítkou.
Zvyčajne podávam s ochutenou kyslou smotanou (napr. smotana + cesnak).
Jedlo je variabilné a dá sa využiť na viacero spôsobov (hlavné jedlo, príloha, olovrant atď.). Tak isto suroviny sa dajú rôzne obmieňať, čo znamená nové a nové chute.
Syr pokojne vymeňte za bryndzu - kombinácia nové zemiaky, mladá cibuľka a májová bryndza bude výborným jarným trojbojom. Jedlo môže mať XY variácií, od základnej (zemiaky a nejaký typ syra), až po náročnejšiu, záleží len na vašej fantázii. Ak sa necháte inšpirovať, poteším sa každej jednej. Prajem vám dobrú chuť :-)
*** Niektorí sa už receptom inšpirovali a takto sa im jedlo vydarilo***
@Zuzanka1367
@Frezia68
@Tiginko
@Mijaita
@Violeta
@Babkamt
@Salinka
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára