Jednoduché, chutné a pomerne rýchlo hotové jedlo.
Suroviny
Mäso a marináda
600 g bravčové karé (krkovička)
2 - 3 strúčiky cesnak
tymian
majorán
mleté čierne korenie
soľ
šťava citrónová
olej, masť
Omáčka
500 g šampiňóny hnedé
3 ks mrkva
1 ks cibuľa
1,5 dl víno červené
3 - 5 dl vývar
2 - 3 strúčiky cesnak
soľ
tuk (podľa preferencií)
Podľa potreby
petržlenová vňať, jarná cibuľka
Postup
Mäso si
pripravím ako prvé. Z očisteného karé (alebo krkovičky) narežem jednotlivé porcie. Mne
vyšlo 5ks. Naklepem, osolím, ochutím korením, bylinkami a lisovaným cesnakom, pokvapkám citrónovou šťavou a prelejem olejom. Komu viac
vyhovuje, urobí si z uvedených surovín samostatne marinádu a v nej nechá
mäso aspoň pol hodinu odležať. Vo fotopostupe je karé, jedlo je však výborné aj z krkovičky, alebo bravčovej panenky
pripravenej vcelku, nakrájanej tesne pred podávaním. 

Kým sa mäso marinuje, očistím si zeleninu a huby.

Cibuľu nakrájam na drobnejšie a mrkvu na kolieska. 
Šampiňóny rozdelím, polovicu z nich nakrájam na väčšie kusy (budú sa dusiť v omáčke) a tú druhú na pekné plátky (použijem ich v závere).

Šampiňóny rozdelím, polovicu z nich nakrájam na väčšie kusy (budú sa dusiť v omáčke) a tú druhú na pekné plátky (použijem ich v závere).

Na panvici zohrejem olej a naraz pridám všetku zeleninu - cibuľu, mrkvu a polovicu šampiňónov (tie nakrájané na hrubšie).
Podusím, kým trochu zmäknú a cibuľa má "zlatú" farbu.
Podlejem
vínom, naposledy som použila toto..


.. a nechám odpariť. Následne podlejem vývarom a mierne dusím. Spolu
cca 20 minút. V prípade potreby ešte podlievam vývarom, resp. vodou.

V závere dochutím lisovaným cesnakom a krátko prehrejem.

Teraz by
sa mala omáčka precediť a k mäsu podávať len so zvyšnými šampiňónmi,
(tie nakrájané na plátky, ktoré sme si predtým odložili), ktoré teraz
len krátko podusím na masle.
Pevnú zložku z precedenej omáčky v žiadnom prípade nevyhadzujem, skvele
chutí na čerstvom domácom chlebíku ako vynikajúca hubová nátierka!
Ja som však tentoraz omáčku necedila, nechala som všetko spolu.
Mäso
pripravujem súbežne s omáčkou, kým sa zelenina dusí, je dostatok
priestoru na mäso aj prílohu.
Odležané rezne sprudka z oboch strán opečiem na horúcej masti, prikryjem
alobalom a na 10 minút ešte vložím do rúry vyhriatej na 170°C.
Podávam
napríklad s ryžou, posypané jarnou cibuľkou, alebo petržlenovou vňaťou.


Jedlo je pomerne rýchlo pripravené, mäso, prílohu aj omáčku je možné robiť súbežne a do hodiny sa najesť.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára