Jednoduché, chutné a pomerne rýchlo hotové jedlo.
Suroviny
Mäso a marináda
600 g bravčové karé (krkovička)
2 - 3 strúčiky cesnak
tymian
majorán
mleté čierne korenie
soľ
šťava citrónová
olej, masť
Omáčka
500 g šampiňóny hnedé
3 ks mrkva
1 ks cibuľa
1,5 dl víno červené
3 - 5 dl vývar
2 - 3 strúčiky cesnak
soľ
tuk (podľa preferencií)
Podľa potreby
petržlenová vňať, jarná cibuľka
Postup
Mäso si
pripravím ako prvé. Z očisteného karé (alebo krkovičky) narežem jednotlivé porcie. Mne
vyšlo 5ks. Naklepem, osolím, ochutím korením, bylinkami a lisovaným cesnakom, pokvapkám citrónovou šťavou a prelejem olejom. Komu viac
vyhovuje, urobí si z uvedených surovín samostatne marinádu a v nej nechá
mäso aspoň pol hodinu odležať. Vo fotopostupe je karé, jedlo je však výborné aj z krkovičky, alebo bravčovej panenky
pripravenej vcelku, nakrájanej tesne pred podávaním.
Kým sa mäso marinuje, očistím si zeleninu a huby.
Cibuľu nakrájam na drobnejšie a mrkvu na kolieska.
Šampiňóny rozdelím, polovicu z nich nakrájam na väčšie kusy (budú sa dusiť v omáčke) a tú druhú na pekné plátky (použijem ich v závere).
Šampiňóny rozdelím, polovicu z nich nakrájam na väčšie kusy (budú sa dusiť v omáčke) a tú druhú na pekné plátky (použijem ich v závere).
Na panvici zohrejem olej a naraz pridám všetku zeleninu - cibuľu, mrkvu a polovicu šampiňónov (tie nakrájané na hrubšie). Podusím, kým trochu zmäknú a cibuľa má "zlatú" farbu. Podlejem
vínom, naposledy som použila toto..
.. a nechám odpariť. Následne podlejem vývarom a mierne dusím. Spolu
cca 20 minút. V prípade potreby ešte podlievam vývarom, resp. vodou.
V závere dochutím lisovaným cesnakom a krátko prehrejem.
Teraz by
sa mala omáčka precediť a k mäsu podávať len so zvyšnými šampiňónmi,
(tie nakrájané na plátky, ktoré sme si predtým odložili), ktoré teraz
len krátko podusím na masle.
Pevnú zložku z precedenej omáčky v žiadnom prípade nevyhadzujem, skvele
chutí na čerstvom domácom chlebíku ako vynikajúca hubová nátierka!
Ja som však tentoraz omáčku necedila, nechala som všetko spolu.
Mäso
pripravujem súbežne s omáčkou, kým sa zelenina dusí, je dostatok
priestoru na mäso aj prílohu.
Odležané rezne sprudka z oboch strán opečiem na horúcej masti, prikryjem
alobalom a na 10 minút ešte vložím do rúry vyhriatej na 170°C. Podávam
napríklad s ryžou, posypané jarnou cibuľkou, alebo petržlenovou vňaťou.
Jedlo je pomerne rýchlo pripravené, mäso, prílohu aj omáčku je možné robiť súbežne a do hodiny sa najesť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára