Ak máte radi cibuľové krúžky (onion rings), cibuľový kvet (onion bloom, onion blossom, blooming onion..) si možno tiež zamilujte. Pozor, jedlo to nie je ani diétne, ani zdravé, avšak prudko návykové. Ak predsa skúsite a podľahnete, varovala som vás.
Suroviny
1 ks cibuľa veľká
Variant č. 1
Variant č. 1
4 - 5 PL múka hladká
2 ČL paprika mletá červená
0,5 - 1 ČL cesnak sušený
1 ČL soľ
1 ks vajce celé
mleté čili, mleté čierne korenie, strúhanka
0,5 - 1 ČL cesnak sušený
1 ČL soľ
mleté čili, mleté čierne korenie, pivo
0,5 - 1 ČL cesnak sušený
1 ČL soľ
1 ks vajce celé
mleté čili, mleté čierne korenie, strúhanka
Variant č.2
4 - 5 PL múka hladká
2 ČL paprika mletá červená0,5 - 1 ČL cesnak sušený
1 ČL soľ
mleté čili, mleté čierne korenie, pivo
Postup
Základom
tejto špeciality je veľká hlávka cibule a keď sa povie veľká, myslí sa
tým skutočne veľká - maxi cibuľa. Taký je originál. Dá sa samozrejme
pripraviť aj z malej, akurát je to možno piplavejšie a pri servírovaní menej efektné. Na druhej strane veľkosť na chuti nič nemení, takže ak práve nemáte
megacibuľu, nezúfajte a jednoducho skúste z najväčšej akú máte. Ja som
tentokrát pripravovala tiež len z jednej väčšej (bielej) a jednej malej
(červenej).
Najskôr si pripravím cibuľu. Špičku (vrch) odrežem a cibuľu ošúpem.
Dolnú časť (spodok) očistím, ale neodrežem, aby cibuľa držala pokope, keď ju budem ďalej upravovať. Najskôr urobím dva rezy do kríža (akoby som ju chcela nakrájať na štvrtky). Nedokrojím úplne!
Každú štvrtku narežem ešte na niekoľko častí (3-4, podľa veľkosti cibule) a jemným tlakom prstov ich od seba oddelím tak, aby sa cibuľa otvorila do tvaru kvetu. Nasleduje obaľovanie a vysmážanie. Tu je tiež priestor pre kreativitu, osobné preferencie a chute každého z nás. Ja uvádzam dva varianty - trojobal a cestíčko, no fantázii (najmä s bylinkami a koreninami) sa medze nekladú. Hlavne, aby sa to v závere nepobilo s dipom. Takže ak volím chuťovo výrazný dip, potom radšej jemnejšie s ochutením samotnej cibule. Variant 1: Múku, mletú červenú papriku, sušený cesnak, soľ, chilli a mleté čierne korenie zmiešam. Vajíčko rozšľahám tiež s trochou soli. Cibuľu obalím najskôr v ochutenej múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke. Variant 2: Múku, mletú červenú papriku, sušený cesnak, soľ, chilli, mleté čierne korenie zmiešam a postupne prilievam pivo, kým vznikne hustejšie cestíčko. Cibuľu v ňom namáčam. Pre lepšie uchytenie cestíčka ju môžme predtým obaliť v múke. Vyprážam v horúcom oleji, cca 5-8 minút, záleží od veľkosti cibule. Správne pripravená má zlatistú farbu, je chrumkavá zvrchu, mäkká a sladká vnútri.
Hotovú ju nechám "dolu hlavou" odkvapkať od prebytočného oleja.
Uložím na tanier.
V strede tej väčšej guľatým vykrajovátkom (napr. formičkou na keksy) urobím menší otvor. Odstránim tak tvrdý spodok cibule, ktorý ju mal dočasne iba držať pokope, pekne sa oddelia jednotlivé kúsky (lupene), ktoré sa následne dajú ľahšie vyberať a zároveň vznikne miesto na malú misku..
.. do nej servírujem obľúbený dip, alebo tatarku.
Ešte aby bolo jasné, ten odstránený spodok cibule vyhadzujem až po jeho dôkladnom obhryzkaní, predsa len na ňom zostane trocha chutnej cibule 😋
Jedlo je to nenáročné na suroviny aj čas, zato chce trpezlivosť pri krájaní a obaľovaní.
***Receptom sa inšpirovala @Elysa, takto vyzerá jedlo v jej podaní***
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára